I går fick Chalmersforskaren Anna-Lisa Osvalder motta Levipriset som en uppskattning av hennes mångåriga arbete inom produktutveckling och arbetsvetenskap. I samband med prisutdelningen hölls också flera seminarier med temat ”vad gör arbetslivet med människors hälsa”.
I går fick Chalmersforskaren Anna-Lisa Osvalder motta Levipriset som en uppskattning av hennes mångåriga arbete inom produktutveckling och arbetsvetenskap. I samband med prisutdelningen hölls också flera seminarier med temat ”vad gör arbetslivet med människors hälsa”.
”Professor Anna-Lisa Osvalder har under många år varit ansvarig lärare inom ergonomi och människa maskinsystem och har lett ett stort antal studenter genom examensarbeten. Hon har stimulerat och skapat intresse för arbetsmiljöfrågor bland teknologer”.
Så löd den korta varianten av prismotiveringen när Anna-Lisa Osvalder igår under applåder fick motta Levipriset i Ingenjörshuset i Stockholm.
Under sin forskarkarriär har Anna-Lisa, förutom sitt jobb som inspirerande lärare och handledare, också arbetat med produktutveckling inom både sjukvården och trafiksäkerhet. De senaste fem åren har hon ägnat mycket tid åt kontrollrum i kärnkraftsverk och försökt skapa system som människor förstår och kan hantera.
Inte bara teknik att ta hänsyn till
— Jag försöker att få in användarperspektivet vid produktutvecklingen och utforma en arbetsmiljö och produkter på människans villkor, säger pristagaren som betonar att man måste titta på helheten när man jobbar med människor och teknik och alltid ta hänsyn till människan bakom systemen.
Under Leviprisdagen fick åhörarna också lyssna den svenska stressforskningens fader professor emeritus Lennart Levi (Levipriset är uppkallat efter honom).
Han talade bland annat om vikten av att ha ett inkluderande och hållbart arbetsliv där alla som vill arbeta ska vara välkomna samt hur viktigt det är att få in arbetsmiljö och ledarskap i högre utbildningar av chefer inom exempelvis teknologi och ekonomi.
Också en annan av dagens talare, psykologi- och hälsoforskare Cary Cooper, var inne på samma linje som Lennart Levi. Cary menar att mycket av stressen och ohälsan inom företagen beror på dåligt chefskap.
Dåliga chefer
— De största businesskolorna i Storbritannien har inga kurser alls i hur man behandlar människor. Dåliga chefer är farligt för hälsan. Chefer är en form av surrogatföräldrar, man vill ha deras godkännande. Man vill höra när man gör något bra men oftast får man i stället bara höra när man gör något dåligt, säger Cary.
Tips på återhämtning
Innan moderator Janke Wikholm delade ut Levipriset höll också stressforskaren Göran Kecklund en föreläsning kring stress, arbetstider och återhämtning. Han gav bland annat följande tips på återhämtning på jobbet.
— Ta kafferast med kollegerna, gör mikropauser, slarva inte med lunchen, gå gärna ut och ät och ta en promenad och var försiktig med övertid.
Levipriset inrättades 2004 i syfte att stimulera kvaliteten i undervisningen av teknologer när det gäller arbetsmiljöfrågor och sambandet mellan hälsa och effektivitet.
Här kan du följa Leviprisdagens föreläsningar på webb-tv.
Ingenjören har tidigare intervjuat Cary Cooper och Göran Kecklund.
Läs mer om deras arbete här:
Cary Cooper, Jobbstressen fortsätter efter krisen.
Göran Kecklund, Flexibla arbetstider gör dig gott.