Fler teknologer får återkrav från CSN

Under hösten kommer ytterligare 500-1000 studenter att få återkrav från CSN. Inte förrän till årsskiftet räknar myndigheten med att kontrollen av studiemedelsutbetalningarna för 2009 är helt klara.


– Vi kontrollerar efter samma principer som har gällt hela året, påpekar Klas Elfving, pressekreterare CSN. Vi vill att alla ska få rätt studiemedel från början men har de inte fått det så kommer vi att begära pengarna tillbaka.

Det innebär att fler teknologer sannolikt kommer att krävas på pengar.
Ivan Milles, kårordförande för THS, Kungliga Tekniska högskolans studentkår tycker att det är bekymmersamt att högskolorna ska behöva anpassa sin undervisning efter CSN även om de uppfyller kravet heltidsstudier.

– Vi arbetar just med läsårsindelningen för nästa år, säger han. Det blir en hel del förändringar om den ska anpassas till CSN:s krav. Och inte några som förbättrar undervisningen som det ser ut.

THS försöker också förstå varför just KTH drabbades så hårt av myndighetens kontroll. Hittills har 1240 studenter vid KTH fått återkrav jämfört med 480 på Lunds universitet som var tvåa på listan hur olika högskolor har drabbats. Vissa program har också drabbats extra hårt – ibland så att hela årskurser har fått återkrav.

KTH har betalat för de studenter som inte själva kunde få fram pengarna och erbjuder nu studenterna att arbeta av sin skuld inom KTH:s utbildningskanslier. Ansökan om att arbeta av sina skulder ska vara inne senast den 1 november.

Sveriges Ingenjörer har erbjudit medlemmar som har drabbats av återbetalningskrav ett räntefritt lån på summan.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Fler artiklar