Parterna har ännu inte kommit någonstans i arbetet med en ny förhandlingsordning efter att Teknikarbetsgivarna sagt upp Industriavtalet.
I dagarna går uppsägningstiden på sex månader ut samtidigt som det är knappt ett år kvar tills kollektivavtalen mellan Sveriges Ingenjörer, Unionen och Teknikföretagen löper ut. Vad som ska komma efter Industriavtalet verkar ännu oklart.
– Vi vill ha ett ordentligt förhandlingsavtal men det är också viktigt att hitta former vårt samarbetet runt tillväxtfrågor och svensk industris framtid, säger förhandlingschef Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörer.
Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe tror att parterna kommer att kommit överens om förhandlingsordningen före årsskiftet. Han tonar också ned betydelsen av uppsägningen som sådan.
– Vi vill ha ordning och reda precis som våra motparter, säger han och jag tror inte att det kommer att bli så svårt att komma överens vare sig vad gäller det eller samsynen runt svensk industri.
Det han däremot tycker är bekymmersamt, och som också var anledningen till att Tekniföretagen sade upp avtalet, är att han upplever att avtalet inte efterlevdes längre.
– Att vi och våra motparter tycker att den konkurrensutsatta industrin måste vara normerande eftersom vi styrs av den globala konkurrensen hjälper inte om det finns en åsikt på arbetsmarknaden att andra sektorer måste få ut mer och ifrågasätter industrins roll. Vi måste få förhandla i lugn och ro utan att våra förhandlingar utsätts för krav från andra förbund på hur vi ska agera.
JG