Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenUtvecklas genom mentorprogrammet

Utvecklas genom mentorprogrammet

Att skaffa en mentor kan vara ett sätt att komma vidare i karriären och att utveckla sitt nätverk. På köpet blir man kanske lite klokare.  

— Att ha en mentor ger en tillfälle att reflektera över sin relation till andra människor och man får chansen att tänka till kring balansen mellan privat- och arbetsliv. Ibland kan man känna att livet går på tomgång och då kan en mentor göra att man får ny energi, förklarar management- och organisationskonsulten Eva Norrman-Brandt.

Hon ansvarar, tillsammans med kompetenscoachen Maria Öhrström, för Sveriges Ingenjörers mentorsprogram och är en av dem som tar hand om ansökningarna, lägger upp programmet och väljer ut passande mentorer till adepterna. Under programmets gång hjälper hon och Maria också till med eventuella frågor och funderingar som mentorerna och adepterna har.

Sedan tre år tillbaka har Sveriges Ingenjörer ett mentorprogram för sina medlemmar och hittills har det varit en väldigt uppskattad medlemsförmån. Första året som programmet startade vände man sig till nyexaminerade ingenjörer och i år är det ingenjörer som har arbetat några år som får chans att utvecklas genom en egen mentor. Det är en omsorgsfull process att para ihop rätt mentor med rätt adept. Här har Eva stor nytta av sin personkännedom som hon har skaffat sig efter flera års arbete som psykoterapeut och kurator.

Eva Norrman Brandt, handledare för Sveriges Ingenjörers mentorsprogram.

Personkemin måste stämma
Mentorerna får göra personlighetstester och bli intervjuade av Eva eller Maria. De blir också informerade om att de måste lägga ner tid på programmet och inte slarva med träffarna.

— Sedan matchar vi paren efter önskemålen. Någon kanske vill ha en mer drivande mentor, en annan kanske vill ha en kvinnlig mentor då adepten själv är en kvinna i en mansdominerad bransch och då försöker vi anpassa matchningen efter det, säger Eva och tillägger att de har fler mentorer än adepter.

Varför är det så populärt att vara mentor?
— Det kan vara svårt att hitta på kompetensutveckling för chefer och då kan mentorskapet vara ett bra alternativ. Många tycker dessutom att det är roligt att få dela med sig av sin kunskap och samtidigt få utvecklas själva, säger Eva och beskriver vad som skiljer en mentor från en coach.  
— En mentor griper in mer personligt. Det skapas en speciell relation mellan en mentor och en adept. Mentorn blir lite som en lärare och vän samtidigt. Man lär ofta känna varandra ganska väl och medan coachen inte berättar något om sig bygger ju mentorskapet på att mentorn delar med sig av sina livserfarenheter, förklarar hon.

Frågorna som bollas mellan mentorerna och adepterna kan vara alla möjliga men brukar ofta handla om ledarskap och balansen mellan arbetet och privatlivet.

Inte som att gå till en psykolog
— I mentorprogrammet jobbar vi seriöst med yrkesfrågor men visst kommer man ibland in på privatlivet också, ibland kan det ju vara så att en adept har mycket omkring sig på det privata planet som kanske går ut över arbetet, och då pratar man om det med mentorn, säger Eva.  
Mentorprogrammet pågår under ett år och innehåller sex stycken gemensamma dagar för mentorer och adepter då handledarna träffar hela gruppen. Under de här dagarna får mentorerna också träffas var för sig och adepterna var för sig och ventilera erfarenheter och tankar. Som inspiration för träffarna brukar handledarna hitta på olika teman som konflikthantering, ledarskap eller hur man arbetar med sitt nätverk som diskuteras. Förutom de gemensamma träffarna ses mentorn och adepten mellan 10-12 gånger under året.

Mentorerna brukar vara minst 45 år, aktiva i arbetslivet och ha någon typ av ledarroll.

Årets mentorprogram drog i gång i april och håller på fram till den 17 mars. Programmet betalas av adepternas arbetsgivare men det finns även möjlighet att betala själv.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?