Inga krav på passivhus i Sverige

Sverige kommer inte att följa EU-kommissionens direktiv om nära-nollenergibyggnader. Det skriver tidningen Byggindustrin.

Sverige kommer inte att följa EU-kommissionens direktiv om nära-nollenergibyggnader. Det skriver tidningen Byggindustrin.

EU-kommissionens direktiv säger att senast år 2021 ska alla nybyggda hus vara nära-nollenergihus, det vill säga passivhus med en betydande egen produktion av värme och el med solfångare och solceller.

I Sverige blir kraven sannolikt snällare. Energimyndigheten och Boverket är överens om att det räcker med att halvera energikraven i dagens byggregler. Allt annat är orimligt, anser de. Möjligen hamnar kraven på en nivå som liknar den i Norge på 70-80 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Reglerna för nära-nollenergibyggnader är i första hand skrivna för länder där uppvärmningen i hög grad fortfarande sker med fossila bränslen. I Sverige dominerar fjärrvärme som till största delen skapas med biobränslen.

Organisationen Passivhuscentrum har emellertid tillsammans med IVL Svenska miljöinstitutet, Lunds universitet och Lunds tekniska högskola bildat en ny organisation: Sveriges centrum för nollenergibyggnader. De kräver passivhus som byggnorm från 2016 eller senast 2020.

Läs tidningen Byggindustrins artikel  här

1 kommentar

  • Morgan Nielsen

    Stora delar av sverige värms idag med fjärrvärme sägs det. Men tyvärr säger de nya reglerna ingenting om klimatskal på husen. Man kan bygge ett hur dåligt isolerat hus som hellst och sätta in en bra värmepump och klara av gränserna. Man borde ställa krav på husens klimatskal istället för tillförd energi.

    01 november 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar