Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenInga krav på passivhus i Sverige

Inga krav på passivhus i Sverige

Sverige kommer inte att följa EU-kommissionens direktiv om nära-nollenergibyggnader. Det skriver tidningen Byggindustrin.

EU-kommissionens direktiv säger att senast år 2021 ska alla nybyggda hus vara nära-nollenergihus, det vill säga passivhus med en betydande egen produktion av värme och el med solfångare och solceller.

I Sverige blir kraven sannolikt snällare. Energimyndigheten och Boverket är överens om att det räcker med att halvera energikraven i dagens byggregler. Allt annat är orimligt, anser de. Möjligen hamnar kraven på en nivå som liknar den i Norge på 70-80 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Reglerna för nära-nollenergibyggnader är i första hand skrivna för länder där uppvärmningen i hög grad fortfarande sker med fossila bränslen. I Sverige dominerar fjärrvärme som till största delen skapas med biobränslen.

Organisationen Passivhuscentrum har emellertid tillsammans med IVL Svenska miljöinstitutet, Lunds universitet och Lunds tekniska högskola bildat en ny organisation: Sveriges centrum för nollenergibyggnader. De kräver passivhus som byggnorm från 2016 eller senast 2020.

Läs tidningen Byggindustrins artikel  här

1 KOMMENTAR

  1. Stora delar av sverige värms idag med fjärrvärme sägs det. Men tyvärr säger de nya reglerna ingenting om klimatskal på husen. Man kan bygge ett hur dåligt isolerat hus som hellst och sätta in en bra värmepump och klara av gränserna. Man borde ställa krav på husens klimatskal istället för tillförd energi.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.