Guldläge för kvinnor i IT-branschen

Förbered dig, var verksam i sociala medier och öva på ditt hisstal. Och kom ihåg att du är oerhört eftertraktad på arbetsmarknaden.Förbered dig, var verksam i sociala medier och öva på ditt hisstal. Och kom ihåg att du är oerhört eftertraktad.

När ett 50-tal kvinnliga IT-professionella i nätverket IT-Tjej samlas för att komma innanför pannbenet på en rekryterare handlar det mycket om tydlighet, att hjälpa rekryterarna att snabbt se varför just du är den bästa kandidaten.

— Visst kan det kännas töntigt att stå och öva hemma men har ni väl en gång lärt er att presentera vad ni är bra på och vad ni vill jobba med så sitter det där vare sig ni möter någon i en korridor på jobbet eller på Ica.

Rekryterare Tasja Berg, ger sina bästa råd till IT-tjejerna. The elevator speach, hisstalet, har en central roll. Det är det du håller när du träffar en intressant person i hissen och inser att det är den personalansvarige på just det företag där du helst vill jobba. Då har du kanske två minuter på dig att göra ett outplånligt intryck.

Tillsammans med chefs-och specialistrekryteraren Eva Ekendahl från IDG rekrytering berättar Tasja Berg om sina erfarenheter av rekrytering och vad som är viktigt.

–Träna på att presentera dig själv, vårda ditt nätverk. Och tänk på vad det är du lägger ut på sociala medier. De är jättebra men det som finns där ligger kvar för alltid så var inte alltför öppen.

Samtidigt med rådet från scenen att vara litet försiktig med de roliga partybilderna kommer också uppmaningen att vara aktiv – rekryterare använder sig av nätet och av sociala medier och får man inga träffar alls på en person är det inte heller någon riktigt bra signal.
Eva Ekendahl poängterade speciellt LinkedIn som den
bas som många rekryterare använder.
— Det är en fantastisk tillgång, sade hon.

Att komma på intervju för en eventuell anställning är kul. Förberedelserna är viktiga. Vem är du varför är du rätt person? Men sedan kommer frågan – är det här rätt jobb för dig, kommer du att trivas här.

— Det får man inte glömma, sade Eva Ekendahl. Det ä inte bara företaget som ska vilja ha dig, du ska vilja jobba där också.

Eva Ekendahl berättar om den fråga hon alltid får någonstans under sitt arbete med kravspecifikationen för de specialist- och chefsrekryteringar hon arbetar med.

— Går det att hitta en kvinna så är det jättebra! Den undran får jag alltid. Kvinnor är fortfarande i minoritet i branschen och alla vet att det är bättre med blandade grupper så ni är väldigt eftertraktade.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar