Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenGuldläge för kvinnor i IT-branschen

Guldläge för kvinnor i IT-branschen

Förbered dig, var verksam i sociala medier och öva på ditt hisstal. Och kom ihåg att du är oerhört eftertraktad.

När ett 50-tal kvinnliga IT-professionella i nätverket IT-Tjej samlas för att komma innanför pannbenet på en rekryterare handlar det mycket om tydlighet, att hjälpa rekryterarna att snabbt se varför just du är den bästa kandidaten.

— Visst kan det kännas töntigt att stå och öva hemma men har ni väl en gång lärt er att presentera vad ni är bra på och vad ni vill jobba med så sitter det där vare sig ni möter någon i en korridor på jobbet eller på Ica.

Rekryterare Tasja Berg, ger sina bästa råd till IT-tjejerna. The elevator speach, hisstalet, har en central roll. Det är det du håller när du träffar en intressant person i hissen och inser att det är den personalansvarige på just det företag där du helst vill jobba. Då har du kanske två minuter på dig att göra ett outplånligt intryck.

Tillsammans med chefs-och specialistrekryteraren Eva Ekendahl från IDG rekrytering berättar Tasja Berg om sina erfarenheter av rekrytering och vad som är viktigt.

–Träna på att presentera dig själv, vårda ditt nätverk. Och tänk på vad det är du lägger ut på sociala medier. De är jättebra men det som finns där ligger kvar för alltid så var inte alltför öppen.

Samtidigt med rådet från scenen att vara litet försiktig med de roliga partybilderna kommer också uppmaningen att vara aktiv – rekryterare använder sig av nätet och av sociala medier och får man inga träffar alls på en person är det inte heller någon riktigt bra signal.
Eva Ekendahl poängterade speciellt LinkedIn som den
bas som många rekryterare använder.
— Det är en fantastisk tillgång, sade hon.

Att komma på intervju för en eventuell anställning är kul. Förberedelserna är viktiga. Vem är du varför är du rätt person? Men sedan kommer frågan – är det här rätt jobb för dig, kommer du att trivas här.

— Det får man inte glömma, sade Eva Ekendahl. Det ä inte bara företaget som ska vilja ha dig, du ska vilja jobba där också.

Eva Ekendahl berättar om den fråga hon alltid får någonstans under sitt arbete med kravspecifikationen för de specialist- och chefsrekryteringar hon arbetar med.

— Går det att hitta en kvinna så är det jättebra! Den undran får jag alltid. Kvinnor är fortfarande i minoritet i branschen och alla vet att det är bättre med blandade grupper så ni är väldigt eftertraktade.
JG

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.