Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKollegerna sköter rehabiliteringen

Kollegerna sköter rehabiliteringen

Medarbetarna tar ofta ett större socialt ansvar för arbetskamraten som kommer tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning än vad chefen gör. Det framkommer av en avhandling skriven av arbetslivsforskaren Åsa Tjulin.

I sin avhandling Workplace Social Relations in the Return to Work process har forskaren Åsa Tjulin djupintervjuat trettiotre personer inom förskolan, skolan, räddningstjänsten och administrativa yrken. De intervjuade personerna var indelade i sju olika arbetsgrupper och Åsa talade med både chefer, medarbetare och med personen som varit sjukskriven.

När Åsa utförde intervjuerna upptäckte hon att arbetskamraterna i de flesta fall tog ett väldigt stort socialt ansvar för kollegan som varit sjukskriven. De fixade och trixade med sina jobbscheman så att person i fråga inte skulle få för mycket att göra och de hörde sig för hur personen mådde och så vidare. Cheferna var däremot mer passiva i sin roll.

– Så fort personen som har varit sjukskrivna kom tillbaka till jobbet igen så släppte cheferna ofta sitt ansvar för rehabiliteringen medan de anställda var de som såg till att arbetssituationen fungerade för den som varit sjukskriven, säger Åsa Tjulin.

Varför gör cheferna inte mer?

— En orsak kan vara att de är tidspressade och rehabilitering är en liten grej bland allt de andra som de måste ta hand om. En annan orsak kan vara att de ofta är väldigt osäkra kring hur de ska hantera situationen. Det är en komplex situation och just därför är det viktigt att man på arbetsplatsen har en sådan öppen kommunikation som möjligt kring det.

Hur menar du?

— Ja att det är viktigt att chefen sätter sig ner med arbetsgruppen och diskuterar igenom hur man ska lösa det inom arbetsgruppen när den sjukskrivna personen kommer tillbaka. I min studie så visade det sig att enskilda arbetsgivare som bemöter rehabiliteringen som en gruppangelägenhet blir arbetssituationen bättre.

Gör medarbetarna i själva verket chefens jobb?

— Nja, det skulle jag nog inte säga men cheferna bör ändå bli mer uppmärksamma på att de som varit sjukskrivna går igenom en process, de kanske inte alls är samma personer som de var innan sjukskrivningen, säger Åsa Tjulin och tillägger att det inte är bra om medarbetarna tar för stort ansvar för den som varit sjukskriven.

– Det kan leda till att de inte hinner med sitt eget jobb och det kan skapa dålig stämning i gruppen. Medarbetarna tillför ett positivt bidrag i processen som den sjukskrivna går igenom för att komma tillbaka och det är något nytt. Tidigare forskning har visat en ganska mörk bild av medarbetarna.

Man kan ju tycka att det annars är ganska självklart att hur ens kolleger beter sig spelar in på hur det fungerar på jobbet.
– Ja, jag håller med men tidigare forskning inom rehabilitering har koncentrerat sig på relationen mellan chefen och den sjukskrivne.
 
 Vad tänker du göra nu?
— Jag kommer att forska vidare kring det socialas betydelse kring rehabilitering. I och med avhandlingen har jag bara gläntat på dörren, nu vill jag undersöka hur det står till bland större grupper och se om man kan dra några generella slutsatser. Så småningom vill jag kunna lämna några besked till arbetsgivarna vad de kan göra för att rehabiliteringen ska bli bättre.
 

Åsa Tjulin är forskare inom arbetslivsinriktad rehabilitering och arbetar på Institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?