Få nya jobb i krisavtalens spår

Tillväxten i svensk industri tar fart men antalet jobb i de svenska storföretagen förväntas nästan inte öka alls 2011. Krisavtalen gjorde att företagen har marginaler att ta av.Tillväxten i svensk industri tar fart men antalet jobb i de svenska storföretagen förväntas nästan inte öka alls 2011. Krisavtalen gjorde att företagen har marginaler att ta av.

– Genom krisavtalen har kompetens kunnat behållas i företagen, som sedan har visat sig vara bra när konjunkturen har vänt upp, säger Anders Rune chefsekonom på Teknikföretagen i en intervju med Lag och Avtal.

700 svenska teknikföretag med över 80 000 anställda omfattades av krisavtal som kom till för att undvika varsel under lågkonjunkturen 2008-2009. Med olika variationer innebar avtalen att företaget förband sig att inte säga upp personal mot att arbetstiden i stället kortades och lönerna sänktes i motsvarande utsträckning. Avtalen förmodas ha räddat jobb men samtidigt kunde Sveriges Ingenjörer konstatera att många av förbundets medlemmar jobbade hundra procent men till lägre lön. Det finns också en oro för att krisavtal bidrar till att hålla icke konkurrenskraftiga företag under armarna och därigenom bromsar nödvändiga strukturomvandlingar inom industrin.

– Jag tror att krisavtalen räddade många jobb främst på produktionssidan, säger förbundets förhandlingschef inom industrin, Camilla Frankelius. Samtidigt tror jag också att det hade en effekt för våra medlemmar att företagen kunde ”övervintra”. Framför allt för att personalkostnaden minskade.

– Men för våra medlemmar  betydde de inte lika mycket som för IF Metalls. Ingenjörernas arbete skulle ändå utföras och många fick ta en lönesänkning men ändå göra jobbet. Samtidigt vet man ju inte vad som hade hänt om inte möjlighet till krisavtalen hade funnits – vi hade kunnat ha haft en stor våg av arbetsbrist på grund av ekonomiska orsaker.

Hösten 2011 är det dags för en ny avtalsrörelse. I den förra låg lågkonjunkturen tung över förhandlingarna. Camilla Frankelius bedömer att utgångsläget är betydligt bättre nu än våren 2010.

– Jag tror att våra medlemmar förväntar sig att få ut lite mer nu när företagen går bra eftersom de ställde upp då vi hade krisen. Jag bedömer inte att krisavtalen påverkar våra medlemmars utgångsläge när vi ska in i en ny avtalsrörelse. Och de kommer inte dra ned förväntningarna utan kanske snarare tvärtom.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar