Mer än hälften av alla högskoleingenjörsstudenter tar inte ut sin examen, vilket ofta beror på att de fått ett jobb innan utbildningen är avslutat. Det visar en ny rapport från Högskoleverket.
Mer än hälften av alla högskoleingenjörsstudenter tar inte ut sin examen, vilket ofta beror på att de fått ett jobb innan utbildningen är avslutat. Det visar en ny rapport från Högskoleverket.
I Högskoleverkets rapport Orsaker till studieavbrott framgår att var tionde student som inte har tagit ut sin examen ändå har gått klart sitt yrkesexamensprogram.
När det kommer till ingenjörer så har en fjärdedel av alla som avbryter en teknisk utbildning gjort det på grund av att de fått arbete som ofta matchar utbildningen och endast 37 procent tar ut sin examen. Bland de högskoleingenjörsstudenter som inte avlägger en högskolexamen avlägger 15 procent en kandidatexamen i teknik i stället. Och 12 procent hade fullföljt utbildningen men inte tagit ut examensbeviset.
Orsakerna till studieavbrotten varierade. 45 procent uppgav att själva utbildningen var orsaken till uppbrottet. 29 procent uppgav sociala faktorer som huvudorsak till avbrott och 9 procent uppgav ekonomiska faktorer som huvudorsaken.
Studien visar också att kvinnliga studenter inom alla studieinriktningar avbryter sina studier tidigare i utbildningen (oftast efter de två första terminerna) medan män i större utsträckning väntar med att hoppa av tills sista terminen.
Senaste nytt
-
Här är länderna med bäst balans mellan jobb och fritid
Nya Zeeland är fortfarande i topp, Sverige halkar ner till plats 20 och Norge klättrar om sina nordiska grannar. Det visar årets rankning av de länder med bäst balans mellan arbete och fritid. -
Ont i kroppen av jobbet? Så här tar du tag i det på semestern
Passa på att ta hand om kroppen på semestern. Här ger fysioterapeuten Nina Collarp tips för att mjuka upp, slappna av och stärka kroppen. -
Så tacklar du sommaren som jobbsökande
Utan jobb precis när sommaren står för dörren? Även om det inte finns så många jobb att söka så finns det en hel del du kan göra för att vässa dig på arbetsfronten. Men se också till att ge dig själv tid för vila och återhämtning. -
Hur tillgänglig är du under din semester? Så svarar 5 ingenjörer
Svarar du om jobbet hör av sig under semestern – eller stänger du av helt? Fem ingenjörer berättar hur de gör, vad de tillåter sig att kolla – och vad som får vänta tills de är tillbaka. -
Här är kraven när avtalen för staten omförhandlas
Möjlighet att byta till sig mer semester och högre pension, prova jobb i privat sektor, jobba på distans och gå till tandläkaren på arbetstid. Det är några av akademikernas krav när statliga avtal nu ska förhandlas.
Här är länderna med bäst balans mellan jobb och fritid
Nya Zeeland är fortfarande i topp, Sverige halkar ner till plats 20 och Norge klättrar om sina nordiska grannar. Det visar årets rankning av de länder med bäst balans mellan arbete och fritid.