Mer än hälften av alla högskoleingenjörsstudenter tar inte ut sin examen, vilket ofta beror på att de fått ett jobb innan utbildningen är avslutat. Det visar en ny rapport från Högskoleverket.
Mer än hälften av alla högskoleingenjörsstudenter tar inte ut sin examen, vilket ofta beror på att de fått ett jobb innan utbildningen är avslutat. Det visar en ny rapport från Högskoleverket.
I Högskoleverkets rapport Orsaker till studieavbrott framgår att var tionde student som inte har tagit ut sin examen ändå har gått klart sitt yrkesexamensprogram.
När det kommer till ingenjörer så har en fjärdedel av alla som avbryter en teknisk utbildning gjort det på grund av att de fått arbete som ofta matchar utbildningen och endast 37 procent tar ut sin examen. Bland de högskoleingenjörsstudenter som inte avlägger en högskolexamen avlägger 15 procent en kandidatexamen i teknik i stället. Och 12 procent hade fullföljt utbildningen men inte tagit ut examensbeviset.
Orsakerna till studieavbrotten varierade. 45 procent uppgav att själva utbildningen var orsaken till uppbrottet. 29 procent uppgav sociala faktorer som huvudorsak till avbrott och 9 procent uppgav ekonomiska faktorer som huvudorsaken.
Studien visar också att kvinnliga studenter inom alla studieinriktningar avbryter sina studier tidigare i utbildningen (oftast efter de två första terminerna) medan män i större utsträckning väntar med att hoppa av tills sista terminen.
Senaste nytt
-
Första lönen: ”Var inte rädd att förhandla”
Snart dags att förhandla din första lön som nyutbildad ingenjör? Så här kan du förbereda dina egna argument – och bemöta arbetsgivarens frågor. -
Så tjänar chefer för miljö- och samhällsbyggnad i kommunerna
Månadslönerna för kommunala chefer inom miljö- och samhällsbyggnad spänner från 46 055 till 140 000 kronor. Av dem som tjänar 100 000 eller mer finns åtta ingenjörer. -
Nya avtal ger kortare arbetstid för ingenjörer i kommunala bolag
Drygt 2 000 ingenjörer inom kommunala energi-, vatten- och fastighetsbolag får nu bättre reglering av arbetstidsförkortning. Anställda på bolag i energibranschen får dessutom ytterligare nio timmar ledigt per år. -
Tipsa valberedningen om nya stjärnor till förbundsstyrelsen
Känner du någon som du tror kan bidra i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse? Nu vill valberedningen få in förslag. -
Nya sekretessrutiner på Lantmäteriet: ”Har varit stressande för många”
Långa väntetider på att få ut handlingar, ärenden som läggs på hög och kunder som väntar på besked. AttLantmäteriet tvingats stoppa flera e-tjänster på grund av brister i sekretessen har även påverkat arbetsmiljön för lantmätarna.
Nya avtal ger kortare arbetstid för ingenjörer i kommunala bolag
Drygt 2 000 ingenjörer inom kommunala energi-, vatten- och fastighetsbolag får nu bättre reglering av arbetstidsförkortning. Anställda på bolag i energibranschen får dessutom ytterligare nio timmar ledigt per år.