Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStudenter får webbstöd för engelska

Studenter får webbstöd för engelska

Svenskar anser sig ofta vara duktiga på språk. Kan så vara, men masteruppsatser, brev och forskarrapporter ställer specifika krav på terminologi och disposition, oavsett språk. Lunds universitet har lanserat ett språkverktyg på webben som underlättar användandet av det som i praktiken är svenskens andraspråk – engelskan.

Det blir allt viktigare för studenter och forskare att behärska engelska. Många skriver sina uppsatser på engelska och de ökade internationella kontakterna kräver allt oftare att man måste formulera sina forskningsresultat på engelska för att göra sig förstådd.

Lunds universitet har startat en webbplats som alla studenter, forskare och andra anställda kan använda. Ordlistor med översättning av specifika facktermer är en viktig del, men webbplatsen innehåller mer än så. Förutom en allmän orientering om akademisk engelska finns det information om textstruktur och referenshantering. Exempel och malldokument underlättar ytterligare för användaren. Ett avsnitt heter The writing process, och handlar om hur man lägger upp arbetet när man skriver.

Webbplatsen heter Awelu – Academic Writing in English at Lund University och enligt projektledaren Fredrik Lindström, professor och prodekan för humanister och teologer, är den redan uppskattad, både av svenska studenter, anställda och de internationella studenterna som ökar i antal trots de nya avgifterna som icke-européer måste betala för att få studera i Sverige. Medan information om facktermer och meningsbyggnad är användbart för svenska och franska studenter, konstaterar Fredrik Lindström att även amerikanska studenter har användning av vissa delar av sajten, de delar som tar upp frågor som gäller allt akademiskt skrivande: plagiat, hur man förhåller sig till källmaterial och hur man refererar till annan forskning.

– Responsen har varit mycket positiv, säger Fredrik Lindström. Det är ju inte så att man kan mata in svenska fraser och få ut ett korrekt svar, man måste anstränga sig själv. Styrkan är att den täcker flera olika behov. Det är heller ingen rikslikare. Den visar inte hur det ska se ut, utan mer hur det kan se ut på olika fakulteter.

Finns inte sådana här verktyg på webben?
– Nej, inte med den här kvaliteten. Inte som tar hänsyn till att man skriver i olika genrer som rapporter, brev och specifika facktermer. Men vi har också sådant som gäller allt akademiskt skrivande. Till exempel akademisk hederlighet, hur man förhåller sig sina källor och hur man refererar till annan forskning.

Tanken är att den ska vara lättöverskådlig. En egenutvecklad sökfunktion ger flera vägar in till exempeltexterna, så att den som söker ska få fullödig information. Fredrik Lindström säger sig inte ha sett riktigt samma grepp på andra universitet. Han ser webbplatsen som en konkurrensfördel jämfört med andra universitet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.