Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStudenter får webbstöd för engelska

Studenter får webbstöd för engelska

Svenskar anser sig ofta vara duktiga på språk. Kan så vara, men masteruppsatser, brev och forskarrapporter ställer specifika krav på terminologi och disposition, oavsett språk. Lunds universitet har lanserat ett språkverktyg på webben som underlättar användandet av det som i praktiken är svenskens andraspråk – engelskan.

Det blir allt viktigare för studenter och forskare att behärska engelska. Många skriver sina uppsatser på engelska och de ökade internationella kontakterna kräver allt oftare att man måste formulera sina forskningsresultat på engelska för att göra sig förstådd.

Lunds universitet har startat en webbplats som alla studenter, forskare och andra anställda kan använda. Ordlistor med översättning av specifika facktermer är en viktig del, men webbplatsen innehåller mer än så. Förutom en allmän orientering om akademisk engelska finns det information om textstruktur och referenshantering. Exempel och malldokument underlättar ytterligare för användaren. Ett avsnitt heter The writing process, och handlar om hur man lägger upp arbetet när man skriver.

Webbplatsen heter Awelu – Academic Writing in English at Lund University och enligt projektledaren Fredrik Lindström, professor och prodekan för humanister och teologer, är den redan uppskattad, både av svenska studenter, anställda och de internationella studenterna som ökar i antal trots de nya avgifterna som icke-européer måste betala för att få studera i Sverige. Medan information om facktermer och meningsbyggnad är användbart för svenska och franska studenter, konstaterar Fredrik Lindström att även amerikanska studenter har användning av vissa delar av sajten, de delar som tar upp frågor som gäller allt akademiskt skrivande: plagiat, hur man förhåller sig till källmaterial och hur man refererar till annan forskning.

– Responsen har varit mycket positiv, säger Fredrik Lindström. Det är ju inte så att man kan mata in svenska fraser och få ut ett korrekt svar, man måste anstränga sig själv. Styrkan är att den täcker flera olika behov. Det är heller ingen rikslikare. Den visar inte hur det ska se ut, utan mer hur det kan se ut på olika fakulteter.

Finns inte sådana här verktyg på webben?
– Nej, inte med den här kvaliteten. Inte som tar hänsyn till att man skriver i olika genrer som rapporter, brev och specifika facktermer. Men vi har också sådant som gäller allt akademiskt skrivande. Till exempel akademisk hederlighet, hur man förhåller sig sina källor och hur man refererar till annan forskning.

Tanken är att den ska vara lättöverskådlig. En egenutvecklad sökfunktion ger flera vägar in till exempeltexterna, så att den som söker ska få fullödig information. Fredrik Lindström säger sig inte ha sett riktigt samma grepp på andra universitet. Han ser webbplatsen som en konkurrensfördel jämfört med andra universitet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.