Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHoppfulla presterar bättre på jobbet

Hoppfulla presterar bättre på jobbet

Foto: Hans-Ove Nykvist.

Hoppfulla personer presterar bättre och har mindre risk att drabbas av utbrändhetssyndrom. Det menar idrottsforskaren Henrik Gustafsson som har undersökt sambandet mellan hoppfullhet och utbrändhet hos idrottare.

I sin studie har Henrik Gustafsson, som arbetar med idrottspsykologi vid Örebros universitet, undersökt utbrändhetssyndrom hos elitidrottare och kommit fram till att de som inte var hoppfulla löpte större risk att utveckla symtom på utbrändhet. När Henrik talar om hoppfullhet utgår han ifrån den amerikanske psykologen Rick Snyders definition av hopp som han delar in i tre delar:

– Den första delen är att människor är målstyrda, det vill säga de sätter upp mål som de strävar efter, till exempel att klara av studier för att få ett visst arbete. Hopp består sedan av två delar: upplevelsen av att ha vägar att nå de uppställda målen och självförtroendet eller den upplevda förmågan att kunna genomföra dessa vägar till målet, säger Henrik.

Han menar att man redan från början ska förutsätta att det kommer hinder på vägen men att man kan övervinna hindren genom att öva på att hitta lösningar och nya vägar till att nå det man vill.

Ge inte upp

– Vi kan ta dig som journalist som ett exempel. Tänk att du kanske inte kom in på Journalisthögskolan första gången du sökte, då kanske du i stället tar en kurs på en folkhögskola, lär dig skriva bättre och sen söker in igen och då med större förutsättningar att lyckas, förklarar Henrik och säger att tron på den egna förmågan är viktig.

– Man får arbeta med mål och delmål som måste vara realistiska så att man känner att man kan klara av dem. Sedan så är det vikigt att man under resans gång tänker på de tillfällen man har lyckats förut. Det stärker hoppet om att man kommer att lyckas igen, säger han.

I sin studie kunde Henrik se ett tydligt samband mellan upplevelsen av minskad framgång hos elitidrottarna och minskat hopp. När idrottarna kände att de inte nådde de resultat som de eftersträvade trots mycket träning ökade den fysiska och psykiska utmattningen vilket även gjorde att risken för utmattningssyndrom blev högre.

Hoppfullhet kan tränas upp

– Att hålla hoppet uppe kan vara ett sätt att öka välmåendet och motverka utbrändhet. Det här gäller inte bara idrottare. Tidigare forskning har visat samma fenomen hos universitetsstudenter, sjuksköterskor och skolelever, säger Henrik och betonar att förmågan att känna hopp är något som går att träna upp.

– Visst spelar personlighetsdragen roll, för dem som är oroliga och känsliga av naturen och inte har ett bra självförtroende är det kanske ännu viktigare att känna hopp och arbeta målmedvetet, säger Henrik som i vår kommer ut med en ny studie där han har undersökt vilka effekter en tvångsmässig passion för en sport har för en persons upplevelse av utbrändhetssyndrom.

Så här kan du göra för att nå dina mål!

Sätt upp realistiska delmål som du kan bryta ner på vägen mot det större målet. Det är bra om delmålen är specifika och mätbara. Och att du skriver ned och daterar dem.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?