Sveriges Ingenjörer tecknade i går ett ettårigt avtal med Svenska Teknik & Designföretagen för cirka 7 000 teknikkonsulter.
Sveriges Ingenjörer tecknade i går ett ettårigt avtal med Svenska Teknik & Designföretagen för cirka 7 000 teknikkonsulter.
Avtalet är, liksom det tidigare, sifferlöst vilket innebär att man inte har specificerat något minsta procenttal på lönerna. Orsaken är att sådana golv i realiteten ibland uppfattas som tak av arbetsgivaren, vilket i värsta fall kan döda lönesamtalen.
I stället är det noggrant inskrivet hur förhandlingarna ska gå till, med inledande möten och därefter lönesamtal.
– Fackklubben och arbetsgivaren ska inte börja med en siffra, säger Pia Bäckström, förhandlare på Sveriges Ingenjörer. Tanken är att man pratar om företagets marknad, dess struktur och planer. Därefter genomför man lönesamtalen. De ska så att säga byggas underifrån.
Tanken är också att lönesamtalen ska bli mer fokuserade på just lön.
– Vi har förtydligat vad man ska prata om vid lönesamtalet, säger Pia Bäckström. Lönesamtalet ska vara en dialog. Man ska prata om förväntningarna på lönen. Tidigare har det hänt att vissa arbetsgivare har pratat runtomkring lönerna. Vi hoppas också att det blir mer lättarbetat för våra lokala representanter.
Enligt Pia Bäckström underlättar de sifferlösa avtalen också kopplingen mellan medarbetarens egens insats och hans eller hennes lön, efteLöneutrymmet ska skapas genom dialogen, och lönen ska bygga på hur det går för företaget och vad den enskilde medarbetaren har presterat.
Sifferlöst är förstås inte bara enkelt. Arbetsgivarna hänvisar ibland till en siffra som de har kommit överens med andra förbund om, och säger att då får väl Sveriges Ingenjörer detsamma. Men förra året var första året med sifferlösa avtal bland teknikkonsulterna, och enligt Pia slog det väl ut redan då.
– Vi gjorde en enkät bland förtroendevalda. De tyckte att det hade gått ganska bra och de ville fortsätta och testa ett år till. Våra företrädare på flera företag tycker att de med det nya avtalet får en chans att påverka. Tidigare blev de ofta slagna i huvudet med en siffra.
Andra detaljer i avtalet är att restiden inte längre begränsas till sex timmar per arbetsdag, och att parterna har kommit överens om att utveckla en gemensam lönestatistik.
Det nya avtalet gäller från den 1 april 2011 till den 31 mars 2012 och berör cirka 7 000 medlemmar på företag som Sweco, ÅF, Ramböll och Semcon. Motparten är Svenska Teknik & Designföretagen, STD, inom arbetsgivarorganisationen Almega.