Utbildning en av Sveriges utmaningar

I torsdags arrangerade Svenskt Näringsliv en presentation av den nyutkomna boken Framtiden väntar inte- om världen och Sveriges välstånd diskuterades. I fokus hamnade utbildningsfrågan.


I torsdags arrangerade Svenskt Näringsliv en presentation av den nyutkomna boken Framtiden väntar inte- om världen och Sveriges välstånd diskuterades. I fokus hamnade utbildningsfrågan.

Boken Framtiden väntar inte- om världen och Sveriges handlar om vilka problem Sverige har vad gäller tillväxt- och utvecklingskraft och vad som behöver göras för att Sverige inte ska tappa i konkurrenskraft gentemot låglöneländerna som växer sig allt starkare.

Författarna till boken har alla en anknytning till Svenskt Näringsliv och redaktörer för boken är Stefan Fölster och Johan Kreicbergs.
Stefan Fölster, som är chefekonom på Svenskt Näringsliv, var med på seminariet och gav sin syn på varför Sverige har svårt att locka till sig investerare.

Han nämner Google som ett exempel på en investering som den svenska staten sumpade. Google var intresserade av att ställa sin serverpark i Sverige som exempel men på grund av Sveriges krångliga regler (i det här fallet tog det alldeles för lång tid för att få miljötillstånd) och den höga elskatten (som är mer än femtio gånger högre för en serverhall än för en traditionell stålindustrianläggning) valde Google att i stället låta sina servrar stå i Finland.

– Vi tappar i tillväxt när vi inte kan locka till oss investeringar och här spelar de krångliga svenska reglerna en stor roll. Regelkrångel tar för lång tid och man hamnar i en moment 22 situation, säger Stefan Fölster.

Inbjudna till seminariet var också socialdemokraten Sven-Eric Österberg och Pontus Braunerhjelm, VD för entreprenörskapsforum och professor i ekonomi. De talade framförallt om utbildningens viktiga roll när det gäller Sveriges tillväxt.

I boken beskrivs hur nästan var fjärde elev som gick ut grundskolan i Sverige år 2009 saknade fullständiga betyg och att utbildningskvaliteten är ett stort problem. Man beskriver också att ungdomar väljer ”fel utbildningar, det vill säga studier som inte leder till några jobb och att den höga etableringsåldern när studenten kommer in i arbetslivet är ett problem. 

Både Sven-Eric Österberg och Pontus Braunerhjelm håller med författarna att utbildningssektorn måste förändras men de har lite olika åsikter om vad som bör göras.

Medan Pontus Braunerhjelm flaggar för att börja ta ut en avgift på högskolorna för att eleverna på så sätt snabbare skulle bli färdiga med sina studier och tänka till mer innan de påbörjar en utbildning, tycker Sven- Eric Österberg att det är en dålig idé.

– Avgifter på högskolor kan leda till att det här med att studera blir en klassfråga igen som det var förr.  Och att bara de som har rika föräldrar har råd att studera,  säger Sven-Eric Österberg som i stället vill se fler lärlingsutbildningar och en lite tuffare studievägledning till gymnasieeleverna.

– Studenterna måste gå en utbildning som de vet leder till jobb. Många svenska ungdomar är inte ute i arbetslivet förrän de är i 28-års ålder och det är alldeles för sent, säger han.

Boken Framtiden väntar inte- om världen och Sveriges välstånd ges ut av Ekerlids förlag.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar