Framtidstro bland ingenjörsstudenter

En tredjedel av ingenjörsstudenterna tror att de i framtiden kommer att jobba hos sin drömarbetsgivare. Det framkom i årets Företagsbarometer.En tredjedel av ingenjörsstudenterna tror att de i framtiden kommer att jobba hos sin drömarbetsgivare. Det framkom i årets Företagsbarometer.

Företagsbarometern är en återkommande undersökning om karriär, arbetsliv och framtid och i årets upplaga har 14 000 studenter inom ekonomi, IT, teknik, data, juridik samt blivande fastighetsmäklare bland annat svarat på vilka företag de helst vill jobba på.

På högskoleingenjörernas lista hamnar Skanska på första plats, följt av Google och Swecco. Även på civilingenjörernas lista knep Google förstaplatsen som idealarbetsgivare, följt av ABB och Ikea.
Varumärkesexperten Daniel Wägerth som har varit med och tagit fram undersökningen tycker sig se en trend i att studenterna börjar prioritera högre lön framför mjuka värden som moral och etik, självförverkligande och balans mellan jobb och fritid.

Foto: Brandingföretaget Universum.

– Det är tredje året i rad som de mjuka värdena tappar i viktighet när studenterna gör sina prioriteringar och det här kan bero på flera olika saker, det har till exempel blivit ett större fokus på pengar efter finanskrisen. Om man ser till hur det har gått för Sverige så har det blivit bättre för medelinkomsttagare och uppåt. De har fått det bättre ställt och begär då också högre lön, säger han.

En annan förklaring tror han kan vara att studenterna tar de så kallade mjuka värdena som självklarheter på en arbetsplats och därför inte lyfter fram dem som viktiga.

– För sju åtta år sedan visade våra undersökningar att man värdesatte mångfald väldigt högt men med tiden har det blivit allt mindre viktigt och det är för att det i dag är en självklarhet på många arbeten, säger Daniel som tycker att den utvecklingen är positiv.

I undersökningen framkommer också att så många som var tredje ingenjörsstudent trodde att de i framtiden kommer att jobba hos sin drömarbetsgivare.

– Det visar på en väldig framtidstro, ingenjörsstudenterna vet sitt värde, säger Daniel.

Civilingenjörers topp fem jobb:
Google
ABB
Ikea
Ericsson
Vattenfall

Högskoleingenjörers topp fem jobb:
Skanska
Google
Sweco
NCC
Ikea

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar