Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFramtidstro bland ingenjörsstudenter

Framtidstro bland ingenjörsstudenter

En tredjedel av ingenjörsstudenterna tror att de i framtiden kommer att jobba hos sin drömarbetsgivare. Det framkom i årets Företagsbarometer.

Företagsbarometern är en återkommande undersökning om karriär, arbetsliv och framtid och i årets upplaga har 14 000 studenter inom ekonomi, IT, teknik, data, juridik samt blivande fastighetsmäklare bland annat svarat på vilka företag de helst vill jobba på.

På högskoleingenjörernas lista hamnar Skanska på första plats, följt av Google och Swecco. Även på civilingenjörernas lista knep Google förstaplatsen som idealarbetsgivare, följt av ABB och Ikea.
Varumärkesexperten Daniel Wägerth som har varit med och tagit fram undersökningen tycker sig se en trend i att studenterna börjar prioritera högre lön framför mjuka värden som moral och etik, självförverkligande och balans mellan jobb och fritid.

Foto: Brandingföretaget Universum.

– Det är tredje året i rad som de mjuka värdena tappar i viktighet när studenterna gör sina prioriteringar och det här kan bero på flera olika saker, det har till exempel blivit ett större fokus på pengar efter finanskrisen. Om man ser till hur det har gått för Sverige så har det blivit bättre för medelinkomsttagare och uppåt. De har fått det bättre ställt och begär då också högre lön, säger han.

En annan förklaring tror han kan vara att studenterna tar de så kallade mjuka värdena som självklarheter på en arbetsplats och därför inte lyfter fram dem som viktiga.

– För sju åtta år sedan visade våra undersökningar att man värdesatte mångfald väldigt högt men med tiden har det blivit allt mindre viktigt och det är för att det i dag är en självklarhet på många arbeten, säger Daniel som tycker att den utvecklingen är positiv.

I undersökningen framkommer också att så många som var tredje ingenjörsstudent trodde att de i framtiden kommer att jobba hos sin drömarbetsgivare.

– Det visar på en väldig framtidstro, ingenjörsstudenterna vet sitt värde, säger Daniel.

Civilingenjörers topp fem jobb:
Google
ABB
Ikea
Ericsson
Vattenfall

Högskoleingenjörers topp fem jobb:
Skanska
Google
Sweco
NCC
Ikea

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.