Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFramtidstro bland ingenjörsstudenter

Framtidstro bland ingenjörsstudenter

En tredjedel av ingenjörsstudenterna tror att de i framtiden kommer att jobba hos sin drömarbetsgivare. Det framkom i årets Företagsbarometer.

Företagsbarometern är en återkommande undersökning om karriär, arbetsliv och framtid och i årets upplaga har 14 000 studenter inom ekonomi, IT, teknik, data, juridik samt blivande fastighetsmäklare bland annat svarat på vilka företag de helst vill jobba på.

På högskoleingenjörernas lista hamnar Skanska på första plats, följt av Google och Swecco. Även på civilingenjörernas lista knep Google förstaplatsen som idealarbetsgivare, följt av ABB och Ikea.
Varumärkesexperten Daniel Wägerth som har varit med och tagit fram undersökningen tycker sig se en trend i att studenterna börjar prioritera högre lön framför mjuka värden som moral och etik, självförverkligande och balans mellan jobb och fritid.

Foto: Brandingföretaget Universum.

– Det är tredje året i rad som de mjuka värdena tappar i viktighet när studenterna gör sina prioriteringar och det här kan bero på flera olika saker, det har till exempel blivit ett större fokus på pengar efter finanskrisen. Om man ser till hur det har gått för Sverige så har det blivit bättre för medelinkomsttagare och uppåt. De har fått det bättre ställt och begär då också högre lön, säger han.

En annan förklaring tror han kan vara att studenterna tar de så kallade mjuka värdena som självklarheter på en arbetsplats och därför inte lyfter fram dem som viktiga.

– För sju åtta år sedan visade våra undersökningar att man värdesatte mångfald väldigt högt men med tiden har det blivit allt mindre viktigt och det är för att det i dag är en självklarhet på många arbeten, säger Daniel som tycker att den utvecklingen är positiv.

I undersökningen framkommer också att så många som var tredje ingenjörsstudent trodde att de i framtiden kommer att jobba hos sin drömarbetsgivare.

– Det visar på en väldig framtidstro, ingenjörsstudenterna vet sitt värde, säger Daniel.

Civilingenjörers topp fem jobb:
Google
ABB
Ikea
Ericsson
Vattenfall

Högskoleingenjörers topp fem jobb:
Skanska
Google
Sweco
NCC
Ikea

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?