Européernas arbete allt mer krävande

Om ett åldrande Europa ska få människor att jobba längre måste de också kunna göra det med bibehållen hälsa. Det konstaterar Eurofound efter en genomgång av hur de anställda i EU mår.Om ett åldrande Europa ska få människor att jobba längre måste de kunna göra det med bibehållen hälsa. Det konstaterar Eurofound efter en genomgång av hur de anställda i EU mår.

Arbetsbelastningen har ökat  inom EU de senaste 20 åren. Allt fler i Europa arbetar under tidspress och över 60 procent upplever att deras arbetsuppgifter måste utföras under tidspress.

Anställda i 55-64-årsåldern arbetar mycket mer intensivt i dag än vad unga människor gjorde för 15 år sedan, säger Richard Gollac, chef för  Sociologilaboratoriet vid franska Centre de Recherche en Economie et Statistique i Paris.

– Att arbeta intensivt ska inte jämställas med att arbeta effektivt eller produktivt, säger han. Den som arbetar intensivt har inte tid att samla erfarenhet eller fundera över nästa arbetsuppgift vilket i längden leder till en känsla av otillräcklighet och stress.
– Det går att öka företagets effektivitet utan att de anställda behöver arbeta intensivt, säger Richard Gollac. I Storbritannien , där omorganisationer ledde till en ökning av arbetsolyckor och sjukfrånvaro i industrin  under 1980-talet, lyckades vissa företag faktiskt förbättra förhållandena utan att förlora i produktivitet.

Dåliga organisationer där de anställda hela tiden blir avbrutna eller får motsägelsefulla order påverkar ofta anställda negativt. Samma sak gäller där man genomdriver omorganisationer för ofta. De anställda anstränger sig för att göra ett bra jobb i den nya organisationen men ansträngningen blir delvis bortkastad kort därefter när en ny förändring ska genomföras:

Gollac menar att lärande organisationer byggda på samarbete och kunskapsöverföring ofta är effektiva utan att utsätta de anställda för risker i arbetet.

Dåliga jobb är ett problem i Europa och särskilt i  vissa länder. I Tyskland och Nederländerna upplever exempelvis  70 procent av arbetarna att de kommer att kunna fortsätta att jobba till 60 års ålder medan bara 26 procent av de slovenska arbetarna tror att de kommer att orka arbeta så länge. 

Det social skyddsnätets betydelse för hur vi mår på jobbet är också tydlig. Stressen ökar när vi samtidigt med vårt jobb tar ansvar för vård och omorg om nära och kära. Därför, slår genomgången fast,  är det inte bara företagen som måste tänka igenom hur jobben ser ut utan politikerna måste också se till att skyddsnäten fungerar.

JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar