Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEuropéernas arbete allt mer krävande

Européernas arbete allt mer krävande

Om ett åldrande Europa ska få människor att jobba längre måste de kunna göra det med bibehållen hälsa. Det konstaterar Eurofound efter en genomgång av hur de anställda i EU mår.

Arbetsbelastningen har ökat  inom EU de senaste 20 åren. Allt fler i Europa arbetar under tidspress och över 60 procent upplever att deras arbetsuppgifter måste utföras under tidspress.

Anställda i 55-64-årsåldern arbetar mycket mer intensivt i dag än vad unga människor gjorde för 15 år sedan, säger Richard Gollac, chef för  Sociologilaboratoriet vid franska Centre de Recherche en Economie et Statistique i Paris.

– Att arbeta intensivt ska inte jämställas med att arbeta effektivt eller produktivt, säger han. Den som arbetar intensivt har inte tid att samla erfarenhet eller fundera över nästa arbetsuppgift vilket i längden leder till en känsla av otillräcklighet och stress.
– Det går att öka företagets effektivitet utan att de anställda behöver arbeta intensivt, säger Richard Gollac. I Storbritannien , där omorganisationer ledde till en ökning av arbetsolyckor och sjukfrånvaro i industrin  under 1980-talet, lyckades vissa företag faktiskt förbättra förhållandena utan att förlora i produktivitet.

Dåliga organisationer där de anställda hela tiden blir avbrutna eller får motsägelsefulla order påverkar ofta anställda negativt. Samma sak gäller där man genomdriver omorganisationer för ofta. De anställda anstränger sig för att göra ett bra jobb i den nya organisationen men ansträngningen blir delvis bortkastad kort därefter när en ny förändring ska genomföras:

Gollac menar att lärande organisationer byggda på samarbete och kunskapsöverföring ofta är effektiva utan att utsätta de anställda för risker i arbetet.

Dåliga jobb är ett problem i Europa och särskilt i  vissa länder. I Tyskland och Nederländerna upplever exempelvis  70 procent av arbetarna att de kommer att kunna fortsätta att jobba till 60 års ålder medan bara 26 procent av de slovenska arbetarna tror att de kommer att orka arbeta så länge. 

Det social skyddsnätets betydelse för hur vi mår på jobbet är också tydlig. Stressen ökar när vi samtidigt med vårt jobb tar ansvar för vård och omorg om nära och kära. Därför, slår genomgången fast,  är det inte bara företagen som måste tänka igenom hur jobben ser ut utan politikerna måste också se till att skyddsnäten fungerar.

JG

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.