Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligt"Ett kvitto på en långsiktig satsning"

"Ett kvitto på en långsiktig satsning"

På tisdagen meddelade Volvo att de ska nyanställa 1200 personer, varav 900 ingenjörer, under det närmaste året. Magnus Sundemo, ordförande för akademikerföreningen på Volvo PV, ser mycket positivt på den rekordstora rekryteringen.

– I grunden är det väldigt positivt med expansion, och rekrytering av ingenjörer är också alltid en långsiktig investering. Dessutom är satsningen ett bevis på att ledningen vill satsa i Göteborg, att det är här som man vill ha utvecklingsresurserna, säger Magnus Sundemo.

De nya ingenjörerna behövs framför allt för att kunna genomföra den aggressiva produktplan som företaget lagt fram – ägaren Geely har satt som målsättning att dubbla antalet tillverkade bilar under de närmaste fem åren. Men man behöver också täcka de luckor som uppstått efter skilsmässan från Ford, säger Magnus Sundemo.

Magnus Sundemo. Foto: Jenny Sjöberg.
Magnus Sundemo. Foto: Jenny Sjöberg.

– I dag måste vi själva skapa sådant som vi tidigare kunde köpa från Ford, och till det behövs en hel del kompetens. Men det har också en positiv sida att vi inte kan använda Fords lösningar längre – ibland fick vi acceptera lösningar som kanske inte passade oss perfekt. Nu kan vi anpassa oss helt efter våra egna produkter.

Under det närmsta året är det tänkt att de 900 nya ingenjörerna ska ha rekryterats – en utmaning även för ett stort företag som Volvo.

– Visserligen är vi en stor arbetsplats med runt 4000 anställda och vi är vana vid att både expandera och krympa, men den här mängden av nya fastanställningar är unik.

– Sedan gäller det ju inte bara att hitta tillräckligt många, utan också att hitta rätt ingenjörer, personer med både stor potential och vilja. Det är en utmaning. Personligen hoppas jag att vi ska kunna attrahera många nyutexaminerade ingenjörer, att få dem att överväga vårt erbjudande. Kanske kan vi få ingenjörer som till exempel är inriktade på att arbeta på till exempel energibolag eller med vindkraft att få upp ögonen för oss.

Framför allt är det inom produktutvecklingen som man behöver ett tillskott på ingenjörer, särskilt på elektroniksidan. Men även motoringenjörer och materialtekniker behövs, säger Magnus Sundemo.

– Och rent generellt ser jag personligen gärna att det kommer många nya unga ingenjörer som tänker lite annorlunda än de medelålders gubbar som vi har så många av i dag. Och gärna tjejer och personer med utländsk härkomst. I dag har vi bara ungefär en femtedel kvinnor totalt, det är inte tillräckligt. Jag tror att man vinner på att ha en så varierad arbetsplats som möjligt.

För att nå ut till de nya grupperna kommer man också att arbeta genom nya kanaler, berättar Magnus Sundemo.

– Vi kommer att använda oss av till exempel Spotify och Facebook i rekryteringen, och det är ju lite nytt för oss.

Redan under torsdagen kommer de första annonserna för nyanställningarna att gå ut, enligt Magnus Sundemo.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.