Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIT-ingenjörerna fick låga lönehöjningar

IT-ingenjörerna fick låga lönehöjningar

Förra året vände IT-branschen uppåt och efterfrågan på IT-konsulter har ökat kraftigt. Men löneförhandlingarna 2010 blev en beskvikelse. Sveriges Ingenjörers medlemmar i IT-branschen fick lägre löneökningar än snittet för ingenjörer inom den privata sektorn. Om resultatet inte blir betydligt bättre i år är det sifferlösa avtalet i fara.

Rapporterna om framgångarna för IT-branschen duggar tätt. Volvo IT meddelade häromdagen att man behöver anställa 250 IT-konsulter, Acando planerar att rekrytera omkring 200 och Sigma omkring 400 IT-konsulter under året.  Vändningen kom redan hösten 2010 men nu syns det tydligt att den inte har givit synliga resultat i 2010 års löneförhandlingar. Sveriges Ingenjörers medlemmar inom avtalsområdet Almega IT fick i genomsnitt 1,9 procent i löneökningar under 2010. Den genomsnittliga löneökningen för ingenjörerna på hela den privata sektorn var 2,4 procent.

Maria Elinder, ombudsman och branschansvarig för IT på Sveriges Ingenjörer är besviken på resultatet och ser flera förklaringar.

– Många stora IT-företag är beroende av industrin som har gått på knäna och pressat priserna. När industrin i höstas äntligen åter började efterfråga IT-tjänster fanns det inte utrymme för IT-företagen att begära bra betalt. Många stora IT-bolag är dessutom utlandsägda och där har förhandlingarna i flera fall varit särskilt besvärliga. När till exempel Hewlett Packard har haft lönestopp i hela världen. spelar det ingen roll om företaget går bra i Sverige, säger Maria Elinder.

Hon har pratat med medlemmar som berättat hur vinsterna från bolagens verksamhet i Sverige har skickats vidare till moderbolaget i USA eller Danmark samtidigt som de anställda i Sverige har fått lönehöjningar lägre än en procent.

– Tyvärr finns det en hel del större IT-bolag som inte ser inte långsiktigt och inser att avtalet, rätt använt, ger dem möjligheter att premiera och rekrytera de bästa ingenjörerna, de som kan skapa ökad lönsamhet och tillväxt i företaget som på sikt ge utrymme för nyanställningar, säger Maria Elinder.

Petter Skogar, förhandlingschef på IT & Telecomföretagen , anser att löneökningarna för ingenjörerna i IT-branschen har varit större än vad som framgår av de förhandlingsresultat som de lokala klubbarna har rapporterat till Sveriges Ingenjörer.

–  Det har skett löneglidningar under året och många av de nyanställda har fått löner på 2011 års nivå, säger han men säger också att han är väl medveten om att det har varit en del diskussioner i samband med löneförhandlingarna på ett antal företag.  

Petter Skogar säger att han känner till att det finns missnöje bland ingenjörerna med hur de lokala löneprocesserna har fungerat på en del företag och nyligen har Almega IT skickat ut ett informationsbrev till alla arbetsgivare med kollektivavtal i IT-branschen. Uppmaningen i brevet är en mild skärpning inför årets löneförhandlingar. Den avtalade löneprocessen med bland annat en tydlig koppling mellan lön och prestation måste fungera bättre, överallt.  

– Vi jobbar hela tiden för att utveckla löneavtalet och få det att fungera ännu bättre mellan de lokala parterna. Det gör vi tillsammans med Sveriges Ingenjörer genom utbildning av både arbetsgivare och förtroendevalda, säger Petter Skogar.  

Generellt har avtalet fungerat bättre på små företag och det är ingen överraskning. Avtalet innehåller ingen siffra utan bygger på en modell som innebär att de anställda är med och skapar och delar på vinsten. Går företaget dåligt finns det inga garantier för löneökningar men när det går bra förväntas arbetsgivaren dela med sig av vinsten. Då ska det synas i lönekuverten.

– Det här kräver ett förtroende mellan chefer och anställda, chefer som ser vad var och en presterar, bra kommunikation och korta beslutsvägar. Det är ofta lättare att uppnå på små företag och det syns också på förhandlingsresultaten, säger Maria Elinder.  

Hon uppmanar alla IT-ingenjörer som är besvikna på en låg löneökning att söka jobb hos andra arbetsgivare.

– Många som fått låga lönehöjningar är missnöjda med avtalet och skäller på förbundet. Om arbetsgivare har ett ekonomiskt utrymme att höja lönerna tycker jag istället att man ska rikta sin ilska mot dem. Då handlar det om bolag som inte vill dela med sig av vinsten till sina anställda. Visa ditt missnöje och byt jobb. I år finns stora möjligheter när så många företag behöver rekrytera, säger Maria Elinder.

Under våren kommer Sveriges Ingenjörer och Almega tillsammans med en oberoende part att utvärdera IT-avtalet. Resultatet av utvärderingen och inte minst resultatet av årets löneförhandlingar blir oerhört viktiga inför kommande avtalsrörelse som startar i höst. Nuvarande avtal gäller fram till den 31 mars 2012.

– Om vi måste konstatera i höst att det här sifferlösa avtalet, som både vi och arbetsgivarna vill ha, inte fungerar, måste vi ge upp modellen och kräva en siffra i nästa avtal, säger Maria Elinder.

4 KOMMENTARER

  1. Tja, vad ska man säga. Vad är 2.4% på 20 000 och vad är 2.4% på 30 000? 480 kr v/s 720kr. På 40 000? 840 kr. 15 000? 360 kr. Ingen kan köpa mat för procenten, det är kronorna vi lever av. Löneklyftorna lär aldrig minska med procent-tänket.

  2. ”Hon uppmanar alla IT-ingenjörer som är besvikna på en låg löneökning att söka jobb hos andra arbetsgivare.”

    Problemet är att de låga genomsnittliga löneökningarna drabbar alla anställda inom Almega-IT, oavsett om man byter jobb eller ej. När man byter jobb sätter ju den nya arbetsgivaren lönen efter de marknadsmässiga lönenivåer som gäller, och om de genomsnittliga löneökningarna är låga drabbas man således av detta även när man byter jobb.

  3. ”När till exempel Hewlett Packard har haft lönestopp i hela världen spelar det ingen roll om företaget går bra i Sverige, säger Maria Elinder.”

    Ansvaret för detta ligger hos Sveriges Ingenjörer (SI) som gick med på ett sifferlöst avtal inom Almega-IT avtalsområdet. Hade SI istället valt att förhandla fram fasta lägstanivåer för löneökningarna som andra avtalsområden gjorde så hade Hewlett Packard (och andra IT-företag) inte kommit undan med att hänvisa till globalt lönestopp, utan de varit tvungna att åtminstone ge löneökningar enligt lägstanivån i avtalet.

    Nu lägger vi ytterligare ett förlorat år till raden, där löneutvecklingen för Sveriges Ingenjörers medlemmar fortsätter att halka efter övriga kategorier på arbetsmarknaden.

  4. ”Almega IT fick i genomsnitt 1,9 procent i löneökningar under 2010. Den genomsnittliga löneökningen för ingenjörerna på hela den privata sektorn var 2,4 procent.”

    Detta är extra allvarligt med tanke på att medelåldern är låg inom IT-branschen (pga att branschen är så ung). Normalt sett får anställda högst löneökningar i början av sin karriär, så löneökningarna inom IT-branschen borde egentligen ligga en bra bit över genomsnittet för den privata sektorn.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.