Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSlöseri med utländsk kompetens

Slöseri med utländsk kompetens

Det tar för lång tid att få in utländska akademiker på arbetsmarknaden – det slås fast i en ny rapport från Riksrevisionen, där man granskat de statliga insatserna på området. Problemet är framför allt brist på samordning, enligt rapporten.

– Om Sverige ska klara generationsväxlingen på arbetsmarknaden måste utländsk akademisk kompetens tas till vara bättre. Det tar i dag alldeles för lång tid för många akademiker med utländsk utbildning att få ett kvalificerat arbete, säger riksrevisor Gudrun Antemar i ett pressmeddelande.

I rapporten pekar man på att även marginella minskningar av arbetslöshetstiden för de utländska akademikerna skulle kunna spara samhället stora belopp – om man kunde korta den genomsnittliga arbetslöshetstiden med en enda månad för 700 akademiker så skulle det ge en samhällsekonomisk vinst på runt fyrtio miljoner kronor.

Granskningen visar också att det finns stora möjligheter att effektivisera arbetet med att integrera de utländska akademikerna. Men det krävs dels att informationen om insatserna sprids bättre, och dels att regeringen tar ett större ansvar för att samordna och effektivisera systemet. 

På Saco välkomnar man Riksrevisionens granskning, och understryker att det är viktigt att se till att de utländska akademikerna inte bara får jobb – utan också rätt jobb. 

– Det är bra att Riksrevisionen nu sätter press på regeringen, Högskoleverket, Socialstyrelsen, universitet och högskolor samt länsstyrelserna för att snabba på handläggningen. Sverige har inte råd att låta invandrares akademiska kompetens gå förlorad. Därför är det bra att Riksrevisionen pekar på att invandrade akademiker ska jobba med rätt saker, säger Sacos ordförande Anna Ekström.

Läs mer:
Hela Riksrevisionens rapport

Tidigare publicerat: 
”Han hjälper irakiska ingenjörer till jobb” – ingenjoren.se 21 mars 2011
”Resan till arbete” – Ingenjören nr 1 2011 (reportaget finns på s. 30)

1 KOMMENTAR

  1. Från politiskt håll trycker man hela tiden på att det svenska språket är nyckeln till arbetsmarknaden. Tittar man ute i de svenska företagen så är det ofta så att man inte har svenska som koncernspråk och mycket av det man producerar är på engelska. Dessutom har man ju en förkärlek för att köpa in tjänster från länder där väldigt få pratar svenska.

    Min slutsats är att man inte bör fokusera på vad man inte kan utan se till vad som dessa individer kan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.