Det nya EU-direktiv som reglerar European Works Councils ger större chanser till inflytande för de anställda. Men vänta med att skriva eget avtal till efter den 6 juni!
Det nya direktivet, som träder i kraft i sommar, medför en hel del nya inslag som man kan missa om man sluter ett avtal tidigare.
Det nya EU-direktiv som reglerar European Works Councils ger större chanser till inflytande för de anställda. Men vänta med att skriva ett eget avtal till efter den 6 juni, om du inte vill missa förbättringarna!
Det nya direktivet, som träder i kraft i sommar, medför en hel del nya inslag som man kan missa om man sluter ett avtal innan den 6 juni, berättar Uno Borg, ombudsman på Sveriges Ingenjörer med ansvar för EWC inom industrin.
– Skriver man på ett avtal utan att lagen har trätt i kraft och har missat att få med någon av förbättringarna så kommer de inte att slå igenom i företagets EWC-arbete.
I det nya direktivet definieras exempelvis begreppen information och samråd tydligt. Det står att företaget måste samråda med de anställda på ett sådant sätt att de anställda får tid på sig att reagera på informationen.
Besluten får inte heller vara fattade innan EWC informeras. De anställda ska alltså ha en verklig chans att påverka dem.
EWC blir också en egen juridisk person, vilket innebär att man kan driva frågor i domstol om det skulle behövas.
Facken inom Industrin har sedan flera år kurser för förbundens EWC-rådsledamöter. Eftersom ledamöterna har så olika erfarenhet kommer utbildningarna i år att vara uppdelade i en kurs för nybörjare och en för mer erfarna.
Jenny Grensman
Läs mer:
Mer information om EWC finns bland annat i Arbetstagarinflytande – lagar och avtal i Sverige och EU 2011, som kan beställas gratis hos PTK.
Hos Facken inom Industrin kan du hitta en handbok för EWC och information om de utbildningar som är på gång.