Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtEU-direktiv ger dig mer inflytande

EU-direktiv ger dig mer inflytande

Det nya EU-direktiv som reglerar European Works Councils ger större chanser till inflytande för de anställda. Men vänta med att skriva ett eget avtal till efter den 6 juni, om du inte vill missa förbättringarna!

Det nya direktivet, som träder i kraft i sommar, medför en hel del nya inslag som man kan missa om man sluter ett avtal innan den 6 juni, berättar Uno Borg, ombudsman på Sveriges Ingenjörer med ansvar för EWC inom industrin.

Uno Borg. Foto: Sveriges Ingenjörer.

– Skriver man på ett avtal utan att lagen har trätt i kraft och har missat att få med någon av förbättringarna så kommer de inte att slå igenom i företagets EWC-arbete.

I det nya direktivet definieras exempelvis begreppen information och samråd tydligt. Det står att företaget måste samråda med de anställda på ett sådant sätt att de anställda får tid på sig att reagera på informationen.

Besluten får inte heller vara fattade innan EWC informeras. De anställda ska alltså ha en verklig chans att påverka dem.

EWC blir också en egen juridisk person, vilket innebär att man kan driva frågor i domstol om det skulle behövas.

Facken inom Industrin har sedan flera år kurser för förbundens EWC-rådsledamöter. Eftersom ledamöterna har så olika erfarenhet kommer utbildningarna i år att vara uppdelade i en kurs för nybörjare och en för mer erfarna.

Jenny Grensman

Läs mer:

Intervju med Göran Rådahl, delegat i Ericssons EWC
Mer information om EWC finns bland annat i Arbetstagarinflytande – lagar och avtal i Sverige och EU 2011, som kan beställas gratis hos PTK.
Hos Facken inom Industrin kan du hitta en handbok för EWC och information om de utbildningar som är på gång.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.