Även om ”det värsta skulle hända” i Trollhättan ser läget ljust ut för dem som i så fall skulle tvingas leta nya anställningar. Det säger Arbetsfömedlingen som har inventerat regionens arbetsmarknad.Även om ”det värsta skulle hända” i Trollhättan ser läget ljust ut för dem som i så fall skulle tvingas att leta nya anställningar. Det säger Arbetsfömedlingen som har inventerat regionens arbetsmarknad.
Så sent som i april kom Arbetsförmedlingen i Västra Götaland med en rapport om utvecklingen och den var mycket positiv. Antalet lediga jobb under mars 2011 var 34,5 procent fler än samma månad 2010, och antalet varsel i regionen hade sjunkit från 585 till 367 personer. Under hela det första kvartalet hade antalet lediga jobb också ökat med 46 procent jämfört med 2010.
– Det är stor efterfrågan på alla grupper och vi ser generellt en uppgång, säger Lena Lindh, marknadschef för Arbetsförmedlingen i Nordvästra Götaland. Och Saabs anställda har hög kompetens och är intressanta för många andra företag. Volvo har ju till exempel just en stor rekryteringskampanj. Många av dem som arbetar på Saab pendlar i dag från Göteborg till Trollhättan.
Jämfört med situationen vintern 2009 när finanskrisen var i full gång och fordonsindustrin världen över krisade, ser det alltså betydligt bättre ut för den som behöver ett nytt jobb.
Men det utesluter inte att det kan bli aktuellt med speciella insatser om Saab Automobile inte skulle klara sina finanser.
– Vi ser naturligtvis över olika scenarier och följer utvecklingen noga så länge den här osäkerheten består. Om företaget lägger ned rör det många förutom de anställda, och vi måste säkerställa att vi kan ta hand om alla som kommer att behöva hjälp vidare, säger Lena Lindh.
Saab Automobile har i dag närmare 3 500 anställda, men enligt en rapport från Nordea skulle en nedläggning innebära att drygt 8 000 arbetstillfällen försvinner.