Utländska ingenjörer tjänar sämre

Att vara född i ett annat land än Sverige och ha en utländsk ingenjörsexamen har en direkt negativt effekt på lönen. Det visar en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Nära var tionde medlem i Sveriges Ingenjörer är födda i ett annat land än Sverige. För att se hur gruppen ligger till lönemässigt har förbundet genomfört undersökningen Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer – en statistisk genomgång, baserad på statistik från Sveriges Ingenjörers löneenkät från 2009.

Och resultatet är tydligt – att vara utlandsfödd har en klart negativ inverkan på lönekuvertet. Och effekten blir större ju äldre examen ingenjören har.

Särskilt tydlig är skillnaden för ingenjörer födda i Östeuropa. Den gruppen ligger i snitt hela nio procent lägre i lönenivå än svenskfödda ingenjörer, även när man tagit hänsyn till faktorer som utbildning, befattning, examensåroch rätt till särskild övertidsersättning. Däremot finns det ingen skillnad alls för ingenjörer som är födda i ”väst” – alltså övriga Norden, Västeuropa, Sydeuropa, USA och Kanada.

Slår man samman de olika aspekterna kan man konstatera att lönenivån blir allra lägst för ingenjörer som inte är födda i ”väst” och som har en äldre examen från ett annat land än Sverige – de har i snitt upp emot 20 procent lägre lön än sina svenskfödda kollegor med en lika gammal svensk examen.

När det gäller löneutvecklingen däremot är faktiskt inte resultaten lika nedslående, kanske något förvånande med tanke på de andra resultaten. Enligt rapporten finns det inte några som helst tecken på att löneutvecklingen för utländska ingenjörer är sämre än för svenskfödda.

Medianlöner 2009 för civilingenjörer i privat sektor:
(Medlemmar födda i Sverige resp. födda utomlands fördelat per svensk examen resp. utländsk examen)

Källa: Sveriges Ingenjörers rapport ”Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer – en statistisk genomgång”.

 

Fakta:
(baserat på siffror från 2009)

  • Alla civilingenjörer i privat sektor som tog examen mellan 2005-2009 tjänade, oavsett födelseland, runt 30 000 kronor i månaden.
  • En civilingenjör som är född i Sverige och arbetar i privat sektor och som tog examen mellan 1990-1994 hade en medianlön på 49 000 kronor i månaden.
  • En civilingenjör som är född i gruppen Övriga födelseländer, exempelvis i mellanöstern eller Afrika, och som tog examen mellan 1990-1994 hade en medianlön på 42 500 kronor.

Läs mer:

9 kommentarer

  • Sebastian

    Och alla utänskfödda med svensk utbildning som inte får jobb? Varför skriver ni inte om dom? Det är många som är i sitsen.

    08 juni 2020
  • Arian Parsa

    Jag arbetar i Malmö kommun sedan många år tillbaka. Jag och nästan alla andra med etnisk ursprung och då framföralt med rötter i mellanöstern tjänar sämst. Många har bott i Sverige sedan 70-talet och har svensk utbildning som i genomsnitt är högre än svenska kollegor och även större ansvar i många avssenden. Men Det är betydligt svårare för oss att byta jobb inom kommunen, få rättvis behandling, ha möjlighet till likvärdig utvecklingsplaner, osv. Cheferna försöker hitta små fel hos oss för att kunna använda det negativt vid lönesamtal. Rätt sällan hör vi något positivt. Svenska kollegor gör betydligt större fel, de misslyckas elle slarvar med sina arbetsuppgifter men de får oftast en klapp på axeln som det inte har hänt något allvarligt. Det är också lättare att stämpla oss och då oftast för små saker. VI MED ETNISK URSPRUNG ÄR I MÅNGA AVSSENDEN KRAFITGT DISKRIMINERADE I MALMÖ KOMMUN. DETTA ÄR ALLMÄNT KÄNT FÖR SÅ GOTT SOM ALLA.

    10 maj 2011
  • Said

    Detta är inget nytt för oss utlandsfödda. Och det självklart är orättvist, på samma sätt som det är fel att kvinnor tjänar mindre. Vår grupp har svårt att få jobb och i det läget accepterar vi lägre lön och arbetsgivarna utnyttjar det. Det är altså detta som gör att vi hamnar i ett sämre förhandlingslöge. Vill man rätta till det får man göra zet lite lättare för oss att komma in på arbetsmarknaden så tror jag vi kan lyckas be om lika lön.
    Jag var teamleader i mitt första jobb redan efter ett år, men hade den lägsta lönen. Det gapet har jag nästan lyckats fylla på 13 år.

    07 maj 2011
  • Amanda Zhao

    Jahan, du är en typsk svensk som har fördom för någon som du inte ha kunskap om. Hur kommer det sig att du tror andra länders ingenjörsutbilning är sämre än svenska? Vi som kommer utanför väst har ofte t ex mycket bättre mattematik, även språk kunskap.

    Jag tycker inte om att ställa svensk mot utländning. Vi som är utländsfödd ingenjör vill gärna bidra till sveriges utveckling. Vi är kollegor till er, inte konkurrenter.

    06 maj 2011
  • who cares

    hej,

    Låt oss inte skapa konflikter, genom att säga svenskfödda och utrikesfödda. Jag har för det mesta haft mycket lägre lön än vad min kompetens borde ge mig. Men jag har aldrig sett någon gladare bara för att han/hon har högre lön. likvärdiga utbildning borde ge jämförbara löner, dert är uppenbart. men vi ska inte tro att människans ego kan tillfredsälls via högre lön. En dag ska vi stå inför döden och där hjälper inte lägre/högre lön. Så glöm inte att satsa på din inre människa och lev ett liv med utgivande KÄRLEK.

    06 maj 2011
  • Lucia

    Mitt råd till de drabbade: Var listigare än de som särbehandlar, ta för dig där det går, för den typen av särbehandlingen har alltid funnits och förmodligen kommer alltid att finnas.
    Vi utländska ingenjörer, som många ggr har bättre kunskaper och jobbar hårdare behandlas inte alls lika som svenska.
    Därför är det bäst att finna sig i detta genom att kompensera de orättvisor på annat sätt. Vara smartare i alla fall…
    Tyvärr att det ska var så oss kollegor emellan, men det är inte vi som skapat ett sådant klimat.

    Lucia

    06 maj 2011
  • Mohammed Rashid

    Jag tror att rapporten visar sanningen och det är ett bekymmer framför oss som kommer från andra länder (än väst Europa). Det kan hända om man jobbar i en liten stad blir lägre lönnivå. Som svar till Johan, det inte bara i Sverige finns ingenjörsutbildningen utan det finns i hela världen, och i visa av de länder som du påpekade på har bättre utbildnings och det är västvärldens böcker som man pluggar där. ibland för att ha mer kunskap så läser man olika standard, amerikansk, tysk, engelsk och så vidare. Därför du ska veta att det inte bara i Sverige finns duktiga ingenjörer som tjänar mer, utan det finns ännu duktigare i andra länder som Mellanöstern och Afrika. Tyvärr fortfarande finns några arbetsgivare som bedömer ingenjörer utifrån sitt ansikte och var togs utbildningen, trots att högskoleverket bedömer utländskt betyg och hela tiden med mindre poäng än den svenskan.
    Vi ser framåt till den dag som alla behandlas lika, det kommer tro mig

    05 maj 2011
  • Johan

    Det kom en rapport för flera år sedan att tyska ingenjörer tjänade bättre på svenska bolag i Sverige än de svenska ingenjörerna.

    När man säger ingenjör som inte är från Sverige i denna rapport så undrar jag varifrån dessa är, vilka länder och om deras utbildning och kvalifikationer verkligen är likställda de svenska. Vi har marknadsekonomi och till stor del brukar också dess förhållande råda. Är du duktig så tjänar du med andra ord bättre så vida du inte bor i en liten stad där företagen kan sätta villkoren.

    Rapporten skriver om västländer och öst-europa ,men går inte på djupet om dessa som har 20% lägre lön och deras kunskaper och varifrån dessa är.

    05 maj 2011
  • Adrian J. Cabezas Morales

    Hej!

    Jag är Doktor inom material vetenskap med 5 uppfinningar och jag tjänar 32000 kr på ett svenska foretag.

    Mvh

    Adrian

    05 maj 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt