Det är inte bara överbelastning på arbetet som kan vara direkt skadligt för hälsan – att vara understimlurad kan också göra att man mår sämre, visar ny forskning. Och det gäller för såväl hög- som lågutbildade.Det är inte bara överbelastning på arbetet som kan vara direkt skadligt för hälsan – att vara understimlurad kan också göra att man mår sämre, visar ny forskning. Och det gäller för såväl hög- som lågutbildade.
I studien, som utfördes vid Institut für Medizinische Psychologie i Tyskland, fick ett representativt urval på nära 1200 tyskar svara på frågor om hur utmanande deras arbetsuppgifter var, om hur tillfreds de var med livet generellt och på frågor som gav en bild av deras mentala hälsa.
Och resultatet var tydligt – de som hade understimulerande jobb rapporterade också betydligt fler depressiva symptom.
– Den här skadliga effekten av att känna sig understimulerad på arbetet var särskilt tydlig hos personer med antingen mycket låg eller hög utbildning, säger Silke Burkert, en av forskarna bakom studien.
Detta är alltså inte bara ett problem för till exempel industriarbetare, påpekar forskarna i studien, utan effekten är lika tydlig för högutbildade.
Däremot visar studien att personer som klassas som ”medelutbildade” inte lider lika mycket av att känna sig överkvalificerade.
Effekten av att hela tiden känna sig understimulerad på jobbet kan faktiskt bli lika negativ som vid en utbrändhet, enligt forskarna. Begreppet ”bored out” har myntats för att beskriva syndromet – att jämföra med just ”burned out”, som är det engelska uttrycket för utbrändhet.
– Om man som anställd hela tiden känner att ens jobb inte är tillräckligt utmanande, meningsfullt, eller att det skulle kunna utföras på ett bättre sätt, så leder det också till att man inte heller ser sig själv som en värdefull resurs. I slutändan kan man känna sig utbytbar eller rent av helt överflödig, säger Silke Burkert.
Om sambandet också gäller för svenska ingenjörer är naturligtvis svårare att uttala sig om. Men att bristen på utmaningar är ett problem även här konstateras i rapporten Karriär – hur då? som Sveriges Ingenjörer publicerade förra året. Där svarade nära på var fjärde av de drygt 1300 ingenjörer som deltog i enkäten att de känner sig överkvalificerade för sina jobb.
Läs mer:
- Studien Subjective underchallenge at work and its impact on mental health från Institut für Medizinische Psychologie.
- Rapporten Karriär – hur då? från Sveriges Ingenjörer.