Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören"Fler behöriga lärare nyckeln"

"Fler behöriga lärare nyckeln"

Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP) invigningstalade på Teknikdagarna. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

När Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP) invigningstalade på Teknikdagarna pekade hon på hur barns teknikintresse måste tas till vara bättre än vad det gör i dag. Och viktigast för att kunna göra det, menar hon, är att få fram fler behöriga lärare inom matematik och naturvetenskap.

– Det är enormt viktigt att ta vara på det teknikintresse som finns hos barn, för samhällsutvecklingens skull.
– Hela samhället genomsyras ju av teknik. Det kan handla om sjukvård, om byggnader, ja om allt som vi möter i vardagen.

Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP). Foto: Peter Alestig Blomqvist.

Det är fjärde gången som Lotta Edholm inviger Teknikdagarna, berättar hon, och sedan den första invigningen för tre år sedan tycker hon sig se ett tydligt ökat intresse för problemen med att få unga att välja tekniska utbildningar.

Det är en positiv utveckling, menar hon, men fortfarande finns det många problem som måste lösas.

– Vi har problem inom skolan, framför allt när det gäller matematik och naturvetenskapliga ämnen. Kvaliteten har varit alltför olika på olika skolor och det har länge rått brist på lärare med rätt kompetens, särskilt på låg- och mellanstadienivå.

Lotta Edholm påpekar också att det är otroligt viktigt att barn och ungdomar får möta teknik och naturvetenskap tidigt i skolan. Att intresset finns där från början, det tycker hon är uppenbart.

– Detta är fjärde året som jag är med på Teknikdagarna, och det är alltid fullbokat. Sveriges Ingenjörer borde egentligen göra det evenemanget ännu större, så att fler barn får chansen att delta.

Invigningen slutade i antiklimax när discoormen vägrade lämna röret. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

I samband med invigningen har det blivit en tradition att skolborgarrådet fyrar av en så kallad ”discoorm” – en kemisk reaktion där diskmedelsskum sprutar ut ur ett måttrör.

Men i år gick det inte riktigt som det skulle. Hur mycket ingredienser som än hälldes i, så låg ormen bara kvar som en liten grön sörja i botten av röret.

– Det blev naturligtvis ett antiklimax. Men det är ju också viktigt att våga misslyckas – och misslyckade experiment kan ju faktiskt kan leda till annat bra.
– Fast för just discoormar kanske inte det gäller.

Läs mer:
» Minnovatörer intog Sergels torg (Rapportering från teknikkollot)
» ”Skolans pengar måste öronmärkas” (Seminarium ”Så lyfter vi skolan”)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.