Minnovatörer intog Sergels torg

Skolbarn från Stockholmsområdet samlades för att delta i teknikkollot på Sergels Torg i Stockholm. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

I dag sparkades årets upplaga av Teknikdagarna igång, med en mängd aktiviteter för att sätta fokus på Sveriges behov av teknisk kunskap. Först ut bland aktiviteterna var teknikkollo, där skolbarn får chansen att skapa nya uppfinningar från gammalt teknikskrot.

”Fler behöriga lärare nyckeln”

När Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP) invigningstalade på Teknikdagarna pekade hon på hur barns teknikintresse måste tas till vara bättre. Viktigast är att få fram fler behöriga lärare inom matematik och naturvetenskap, menar hon. Läs mer

”Skolans pengar måste öronmärkas”

Staten måste se till att lärarlönerna höjs, skolpengarna måste öronmärkas och ämneskunskap värderas mycket högre.
         Det är några av förslagen som fördes fram under seminariet ”Så lyfter vi skolan” som arrangerades i samband med Teknikdagarna. Läs mer

Sam Khosravi och Otto Härmark visar upp sin uppfinning, en discomaskin. – Det här har varit mycket bättre än en vanlig skoldag, säger Sam. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

I dag sparkades årets upplaga av Teknikdagarna igång, med en mängd aktiviteter för att sätta fokus på Sveriges behov av teknisk kunskap. Först ut bland aktiviteterna var teknikkollo, där skolbarn får chansen att skapa nya uppfinningar från gammalt teknikskrot.

Invid det långa bordet med teknikskrot står tioåriga Sofia Andrew och visar upp sin uppfinning – en lösenordsmaskin. Lösenordet viskas in genom en tratt, och kommer ut på andra sidan. Om det är rätt lösenord, förstås.

Sofia Andrew visar upp sin lösenordsmaskin. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

– Jag vill bli utforskare, gärna forska på rymden. Jag tycker att det är jätteintressant med stjärnor och universum, om det finns annat liv i rymden och så. Det har jag alltid tyckt, säger Sofia. 

Hon är en av drygt 1300 skolelever som under tre dagar får besöka teknikkollot i de stora vita tälten som ställts upp på Sergels torg i Stockholm.

Till hjälp har ”minnovatörerna” studenter från KTH, som assisterar i isärplockning av skrotet och ihopsättning av de nya apparaterna. 

– Det har varit jättekul att vara här, mycket bättre än en vanlig skoldag, säger Sam Khosravi, som tillsammans med klasskompisen Otto Härmark har byggt en discomaskin. 

Sam och Otto anmäler sin discomaskin till minnovatörstävlingen. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

En ihopkopplad högtalare och strålkastare, helt enkelt. Vem vill inte ha en sådan till nästa fest? 

– Kärnan i ingenjörskonsten är att lösa problem och det vill vi visa för barnen på detta enkla sätt, säger Lisa Bondesson, projektledare på Sveriges Ingenjörer och ansvarig för teknikdagarna. 

Om minnovatörerna vill så kan de anmäla sina uppfinningar till minnovationstävlingen som anordnas i samband med teknikdagarna i Stockholm.

Fyra av minnovationerna härifrån kommer att väljas ut och publiceras i slutet på veckan på älskadeingenjör.se, där vem som helst sedan får gå in och rösta på sin favorit. 

Den minnovation som får flest röster går vidare till den stora finalen i höst, där den ställs mot bidrag från de andra teknikkollon som anordnats runt om i landet i samband med Sveriges Ingenjörers 150-årsturné. 

Chris, Nima, Olle och Amar visar upp sin tidsmaskin. – Man måste skriva exakt rätt, annars kan man missa ett ben eller så när man skickas iväg, säger Chris.

Den slutgiltiga vinnaren kommer att tillkännages i oktober. Vinnaren får ta med sig sin klass på ett teknik- eller forskningsmuseum i sin hemstad.

Utöver det får vinnaren också delta i en prisceremoni på Polhemsfesten i november, och gratuleras av självaste kronprinsessan Victoria.

 

Läs mer:
» Se minnovatörernas tävlingsbidrag här
» ”Fler behöriga lärare nyckeln” (Invigningstal av skolborgarrådet)
» ”Skolans pengar måste öronmärkas” (Seminarium ”Så lyfter vi skolan”)

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar