Nyanställda är ofta återvändare

Omkring en tredjedel av alla som nyanställdes i januari 2011 hade arbetat för samma arbetsgivare någon gång tidigare, visar ny statistik från SCB.

Omkring en tredjedel av alla som nyanställdes i januari 2011 hade arbetat för samma arbetsgivare någon gång tidigare, visar ny statistik från SCB.

Nu börjar allt fler företag anställa igen. Statistik från SCB visar att 283 000 personer började en anställning hos en ny arbetsgivare under det första kvartalet 2011, vilket kan jämföras med 251 000 personer under det första kvartalet 2010.

De flesta nyanställda har aldrig tidigare arbetat för sin nya arbetsgivare. Men 33 procent är återvändare, det vill säga de har arbetat för arbetsgivaren tidigare. Det innebär att 92 000 personer som nyanställdes under det första kvartalet 2011 återvände till en tidigare arbetsgivare.

Återvändandet var vanligare bland kvinnor än bland män, något som troligtvis beror på att kvinnor har tidsbegränsade anställningar i högre utsträckning än män.

Flertalet nyanställda under det första kvartalet 2011 har också fått en tidsbegränsad anställning – 192 000 hade påbörjat en tidsbegränsad anställning, medan 91 000 av de nyanställda hade fått fast anställning.

Den vanligaste rekryteringskanalen var direktkontakt mellan arbetsgivare och arbetstagare. Nära hälften av alla nyanställningar inleddes med att arbetsgivaren kontaktade arbetstagare eller tvärt om. Anhöriga, vänner och bekanta stod för nästan 20 procent av kontakterna som ledde till en nyanställning. Endast sju procent hade fått en nyanställning genom ett utannonserat arbete.

Uppgifterna är hämtade ur SCB:s Arbetskraftsundersökning.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar