Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenMax IV blir högteknologiskt landmärke

Max IV blir högteknologiskt landmärke

Max IV, synkrotronstråleanläggningen i Lund som ska locka forskare och ingenjörer från hela Europa, har presenterats i en serie konceptbilder. Vid invigningen 2014 kommer byggnaden att ligga för sig själv i utkanten av Lund, en bit norr om tekniska högskolan, men efter hand ska området förvandlas till en urban miljö med bostäder, gator och parker.

Ett par hundra forskare beräknas jobba i kontoret

Byggnaden som omger Max IV har ritats av arkitektfirman Fojab. Byggnaden över lagringsringen, den ring där elektroner ska snurra runt i extrema hastigheter, blir 210 meter i diameter. Ringen grenslas av ett kontorshus som är klätt i omväxlande genomskinligt och ogenomskinligt men ljust glas. De böljande gräsytor som omger byggnaden är ritade av den norska arkitektfirman Snøhetta. Mönstret av grästäckta kullar är, liksom byggnaden själv, utformat för att släcka ut en del av de vibrationer som kan spridas via marken, bland annat från E22:an som ligger alldeles intill.

– Anläggningen är extremt vibrationskänslig, och även byggnaden som innesluter lagringsringen och den linjära acceleratorn har en ovanligt stadig grundplatta med stora mängder betong som stabiliserar, säger Greger Dahlström, chefsarkitekt på FOJAB.

I takt med att ny teknik utvecklas, räknar man med att anläggningens byggnader förändras. Sannolikt kommer hela anläggningen allteftersom att expandera kraftfullt genom tillskott av nya byggnadsvolymer. Markområden intill byggnaden är redan reserverade för kommande utbyggnader.

De gräsbevuxna kullarna dämpar vibrationer

Norr om Max IV planerar man för ytterligare en högteknologisk anläggning, ESS, European Spallations Source, en forskningsanläggning kring en källa för neutronstrålning som ska öppna 2019. Området mellan dessa högteknologiska tungviktare ska bebyggas med bostäder, kontor och parker. Det kommer att gå under namnet Science City.

Fakta om Max IV
MAX-lab är ett nationellt laboratorium som drivs av svenska Vetenskapsrådet och Lunds universitet. Till skillnad från partikelacceleratorn i CERN i Schweiz bedrivs ingen forskning inom partikelfysik. Acceleratorerna används i stället för att skapa synkrotronstrålning, som används för olika experiment inom biomedicin, materialvetenskap, nanoteknik och annat. Prislappen för att bygga den fjärde acceleratorn, Max IV, beräknas bli på runt 3 miljarder kronor.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?