Rekordpopulärt plugga vidare

Förra året var ett rekordår när det gäller högskolestudier i Sverige – fler än någonsin tidigare studerade på våra högskolor och universitet. På bara tio år har antalet nya studenter ökat med över hälften, visar en ny rapport från Högskoleverket.Förra året var ett rekordår när det gäller högskolestudier i Sverige – fler än någonsin tidigare studerade på våra högskolor och universitet. På bara tio år har antalet nya studenter ökat med över hälften, visar en ny rapport från Högskoleverket.

Att säga att 2010 var ett rekordår när det gäller svenskarnas högskolestudier är nästan en underdrift. Aldrig förr har så många svenskar valt att studera vidare, aldrig förr har de som valt att studera vidare varit så unga och aldrig förr har så stor andel av Sveriges befolkning haft en högskoleexamen.

På tio år har antalet nybörjare på högskolorna ökat från 72 000 till 109 000 – en ökning med 51 procent. Den största ökningen under 2010 stod faktiskt nittonåringarna för, alltså de som valde att fortsätta direkt från gymnasiet till högskola eller universitet. Medianåldern bland högskolenybörjarna var rekordlåga 20,2 år.

I Högskoleverkets rapport konstateras också att andelen svenskar med en högskoleexamen är högre än någonsin tidigare. Knappt var tredje svensk i åldern 25-64 år har i dag en examen. Detta är visserligen inga siffror som placerar Sverige i världseliten i utbildning, men ändå väl över genomsnittet bland OECD-länderna på 28 procent.

I den nordiska konkurrensen släpar svenskarna dock fortfarande efter – i både Finland, Norge och Danmark har en högre andel av befolkningen en högskoleexamen. Finland leder den nordiska ligan med sina 37 procent, men är ändå en liten bit efter toppsextetten Ryssland, USA, Kanada, Israel, Japan och Nya Zeeland, som kan skryta med en andel högskoleexaminerade på hela 40 procent.

Den svenska trenden att kvinnor går vidare till högskolan i större utsträckning än männen står sig också i den här rapporten. Av förra årets högskolenybörjare (med inresande studenter borträknade) stod kvinnorna för 58 procent, mot männens 42.

Läs mer:
» Hela rapporten från HSV

1 kommentar

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar