Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningKTH-pris till Max-labprofessor

KTH-pris till Max-labprofessor

Mikael Eriksson – glad vinnare av KTH:s stora pris 2011. Foto: KTH.

Det kan beskrivas som ett supermikroskop, och det lockar forskare från hela världen inom allt från arkeologi till medicin till lilla Lund. KTH:s stora pris 2011 tilldelas Mikael Eriksson, chefskonstruktör på Max-lab i Lund, som var med från den första tanken på synkrotronljuslaboratoriet redan för 30 år sedan.

– Grattis!

– Tack! Jag är överväldigad själv, jag blev väldigt förvånad när jag fick beskedet igår. 

– Berätta – vad är det du har gjort för något? 

– Det vi sysslar med är konstruktion av acceleratorer för röntgenframställning. Jag har hållit på länge i branschen, jag är 66 år gammal och började jobba med det här redan när jag var 30 år. Det gör att jag har fått ett försprång. På senare tid har användningen av röntgenkällorna ökat väldigt kraftigt. Prestandan på de här maskinerna har också ökat med faktor 10 för varje decennium – det är dubbla ökningstakten mot datorer. Så det utvecklas i ett rasande tempo. Man får hålla i hatten!

– Vad används tekniken till idag? 

– Man använder den till materialundersökningar av alla möjliga slag. Man tittar på hur saker fungerar, hur material är uppbyggt och reagerar på olika sätt. Det kan vara gaser, svetsfogar, läkemedel, processer, katalyser, oxideringar, nya batterier, uttunning av ozonskiktet, ja överhuvudtaget allt där man vill gå ner på atomär och molekylär nivå för att se hur ämnen är uppbyggda. De 900 användarna som kommer hit varje år täcker också ett ofantligt spann. Det finns till och med maskaratillverkare som använder samma teknik för att se varför håret bleks när man använder maskara! 

– Så hur påverkar forskningen vid just Max-lab oss vanliga medelsvenssons? 

– Vad som görs var är faktiskt väldigt svårt att veta – användarskaran som kommer hit är otroligt otrogen. Forskarna åker runt till olika maskiner och gör sina experiment, beroende på exakt vilken teknik de behöver och var de lyckas få tid. Men som exempel kan man säga att när jag fick min första bil efter att jag hade gjort lumpen var jag överlycklig om motorn höll i 10 000 mil. Nu håller bilmotorerna i 100 000 mil, och det beror på att slitdetaljerna i motorn har utvecklats, man använder nya legeringar som har tagits fram med hjälp av den här tekniken. Samma sak är det med dagens datorer. De som i dag ses som snabba forskades fram för runt 40 år sedan med hjälp av den här teknologin, och det de tittar på hos oss nu kommer vi att se resultatet av om kanske trettio år. Man använder också den här tekniken till att ta fram mediciner, bland annat när man försöker få fram antibiotika som bara angriper en viss sjukdom och inte de övriga bakterierna i kroppen, mediciner som fungerar selektivt och utan biverkningar. Det är ju en läkemedelsdröm, och för att lyckas med det måste man veta hur medicinen ser ut och fungerar på molekylär nivå. 

– Varför har just ni lyckats så bra med utvecklingen av tekniken? 

– Jag tror att vi har den optimala storleken på forskargrupperna. Dessutom har vi en väldigt bra struktur i Sverige när gäller att fånga upp idéer, med forskningsråd och privata stiftelser. Därför har det varit möjligt att finansiera det här nytänkandet inom acceleratortekniken. 

– Vad var det ni gjorde då för 30 år sedan som var så nytänkande? 

– Rent tekniskt integrerarade vi olika funktioner med varandra på ett ganska okonventionellt sätt. Vi släppte det gamla konceptet på hur man ökar prestanda. I stort sett ökade vi helt enkelt antalet celler i maskinen, men för att maskinen då inte skulle bli otympligt stor var vi tvungna att miniatyrisera det hela. För att lyckas med det var vi tvungna att använda ny teknologi, bland annat för hur man skapar vakuum. Det var en mängd teknologier som måste anpassas till varandra, och i och med detta har vi både lyckats få upp prestandan och få ner priset på apparaterna.

– Hur tror du att det kommer sig att ni lyckades se möjligheten att kombinera teknikerna på ett nytt sätt? 

– Jag tror som sagt att det har att göra med den optimala storleken på gruppen. I normala fall, när man har en expertgrupp, är det inte så lätt att kommunicera med experter inom andra områden. Men på ett litet ställe som Max-lab har vi fått syssla med lite allting, och på så sätt blivit mer generalister än experter. Och det visade sig vara ett väldigt bra sätt att lyckas integrera teknikerna. Jag är ju inte är ensam med att ha utvecklat tekniken, det måste jag betona. Vi har haft många, många möten och många samtal, som till slut ledde fram till detta. 

– Det började ju inte så högteknologiskt med Max 1 – stämmer det att ni bland annat använde en kollegas mammas mangel när ni limmade ihop transformatorplåtar? 

– Ja, jag tror att en nödvändig förutsättning för att våga integrera teknikerna är att man har lite ”skit under naglarna”. Man måste våga experimentera. Och Max-lab 1 var ett jäkla hembygge, vi gjorde magneterna och allt annat själva. Kanske egentligen inte optimalt sätt starta på, det tog väldigt lång tid. Men å andra sidan lärde oss verkligen hantverket från grunden. 

– När man tittar på prislapparna för de här maskinerna så kan man haja till – Max IV, som ska stå klar 2015, beräknas kosta uppemot 3 miljarder kronor. 

– Ja, men om man räknar på ett annat sätt så är det inte så dyrt. Det här är egentligen röntgenfabriker där man utför ett 20-tal experiment parallellt. Så kostnaden per experiment är faktiskt ungefär samma som för ett elektronmikroskop, som är en enklare teknologi. Det här är inte big science, det är en jäkla massa small science! 

– Så det är värt pengarna? 

– Ja, det kan man ju kalla en ledande fråga… Men jag skulle till och med vilja spetsa till det hela och säga att vi inte har råd att låta bli. Det skulle i så fall betyda att svensk industri och forskning skulle hamna på efterkälken, och jag tror att vårt lands välstånd bärs upp av den starka industrin. 

– Apropå pengar – du får en miljon kronor i prispengar. Vad ska du göra med miljonen? 

– Ha ha, jag vet inte. Alla frågar det. Har du några bra tips? Nej, jag får nog prata med min fru. Hon är nog mer uppfinningsrik i det avseendet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.