Bättre arbetsmiljö ökar lönsamheten

Företag som vill maximera lönsamheten ska satsa mer på arbetsmiljön, visar en ny rapport från ISSA. Och satsningarna lönar sig ordentligt – varje satsad krona ger drygt två tillbaka.

Företag som vill maximera lönsamheten ska satsa mer på arbetsmiljön. Varje satsad krona ger drygt två kronor tillbaka.

Arbetsmiljöarbete är utan tvivel värdefullt för alla anställda och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv finns det stora vinster att räkna hem när färre blir skadade eller sjuka av jobbet. Statens kostnader för sjukpenning beräknas i år bli omkring 35 miljarder kronor. Bättre arbetsmiljö ger färre sjuka och minskar de offentliga utgifterna. Men lönar sig arbetsmiljöarbetet för företagen? Svaret är ja, visar en rapport från ISSA (International Social Security Association) som presenterades på en arbetsmiljökongress i Istanbul nyligen.

Resultaten kommer från en internationell undersökning där 15 länder, bland annat Sverige ingår. Chefer, controllers, arbetsmiljöansvariga och företrädare för de anställda vid 300 företag har intervjuats och blivit uppmanade att uppskatta företagets investeringar i förebyggande arbetsmiljöarbete. Resultaten visar att lönsamheten ökade i takt med större stasningar arbetsmiljön. Studien visar att den ekonomiska avkastningen är mer än dubbelt så hög som investeringarna i arbetsmiljön.

De satsningar som gav mest pay-back var förebyggande hälsoundersökningar och specialinriktad utbildning och träning. Lönsamheten uppstod bland annat därför att de anställda blev mer nöja och mer motiverade. Investeringar i personlig skyddsutrustning gav också mycket tillbaka. I genomsnitt kostade de förebyggande insatserna för arbetsmiljön 1 334 aur per anställd och år och den genomsnittliga avkastningen var 2 940 euro per anställd och år.

Irene Jensen. Foto: Anna Löfgren

– Resultatet av studien är inte överraskande, säger Irene Jensen, professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.

Hon har medverkat i en större svensk studie om metoder för att minska sjukfrånvaro och samtidigt höja produktiviteten i företag (AHA-studien). Forskningen där har bedrivits i nära samarbete med företagshälsovård, arbetsmarknadens parter, industrin, försäkringsbolag, kommuner och landsting.

– Vi kunde visa att varje satsad timme ger tre timmar tillbaka. Det är ingen tvekan om att förebyggande arbetsmiljöarbete lönar sig med rätt fokus och rätt metoder.

Den svenska studien har visat att arbetsgivarna gör de största vinsterna genom att identifiera de individer eller de grupper som löper störst risk att skadas eller bli sjuka av brister i arbetsmiljön. Men ett stort problem, enligt Irene Jensen, är att arbetsgivare inte alltid använder sig av vetenskapligt dokumenterade metoder.

– Tyvärr köper många arbetsgivare tjänster av arbetsmiljökonsulter som använder metoder som inte alls är evidensbaserade. När arbetsgivaren inte ser några förbättringar drar de tyvärr den felaktiga slutsatsen att arbetsmiljöarbete inte lönar sig, säger Irene Jensen.

Läs mer:
» Hela rapporten som presenterades på arbetsmiljökongressen (pdf)

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    AI omvandlar ingenjörsrollen i snabb takt och öppnar upp nya möjligheter – men för att hänga med krävs spetskompetens och nyfikenhet. Frågan är: hur förbereder sig dagens ingenjörer för AI-revolutionen och framtidens arbetsuppgifter?
  • Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
  • Vad vet du om den svenska modellen?

    Vad vet du om den svenska modellen?

    De flesta regler som i praktiken rör arbete, lön och villkor i Sverige är inte de som står i lagboken. Lagarna har ersatts med kollektivavtal och det här kallas för den svenska modellen.
  • What do you know about the Swedish labour market model?

    What do you know about the Swedish labour market model?

    Most regulations related to employment, salary and benefits in Sweden are not regulated in law. The laws have been replaced by collective agreements and this is called the Swedish labour market model.
  • Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
Fler artiklar