Det handlar om att tänka så lite som möjligt. Då rullar den lilla vita bollen in i motståndarens mål. I går avgjordes den första SM-turneringen i den udda sporten Mindball, i samband med Sveriges Ingenjörers jubileumsturné. Efter ett rafflande slutspel i Västerås stod hemmasonen Simon Tullstedt som segrare.
Det handlar om att tänka så lite som möjligt. Då rullar den lilla vita bollen in i motståndarens mål. I går avgjordes den första SM-turneringen i den udda sporten Mindball, i samband med Sveriges Ingenjörers jubileumsturné. Efter ett rafflande slutspel i Västerås stod hemmasonen Simon Tullstedt som segrare.
– Jag undrar hur det här gick till. Jag kom ju faktiskt bara tvåa i uttagningen i Stockholm, säger Simon Tullstedt efter segern.
Åtta finalister har kommit till Västerås på torsdagseftermiddagen för att göra upp om SM-titeln och kanske framför allt den Ipad 2 som tilldelas vinnaren.
Och det handlar alltså om att tänka så lite som möjligt. Ett kardborrepannband fästs runt huvudet på de båda tävlandena, bollen läggs i mitten på spelplanen, och rullar sedan sakta bort från den som genererar minst hjärnaktivitet och mot motståndarens ”mål” – en vit ring som är lite större än bollen.
– Det är nästan som att det är magiskt, när bollen börjar rulla och man ser hjärnvågorna på skärmarna samtidigt. Men det är bara vanlig ingenjörskonst, och det är det vi vill visa upp, säger MariaPia Gistedt på Sveriges Ingenjörer.
– Det går att tävla tvärtom också, att generera så mycket hjärnaktivitet som möjligt. Men det är svårare att slappna av, mer utmanande, därför har vi valt att tävla i det.
För Simon Tullstedt, som faktiskt studerat arkitektur på KTH fram tills nyligen, går det som en dans i kvartsfinalen. Den första matchen är snabbt över och Simon vandrar vidare till semi.
Men mest imponerande i Västerås är nästan Helsingborgsbon Melissa Nygrens kvartsfinaluppvisning. Hon är riktigt illa ute där hon sitter och blundar och håller för öronen, bollen balanserar på kanten på hennes mål. Men så plötsligt ser man på monitorerna intill spelplanen, där man kan följa de tävlandes hjärnaktivitet i realtid, hur Melissas hjärnaktivitet sjunker till i princip noll. Bollen sätter full fart mot motståndarens mål och så är matchen över.
– Det såg precis likadant ut när hon kvalade hit. Hon var på gränsen till att förlora, och så plötsligt sjönk hennes aktivitet ner till noll, säger Jenny Sjöberg på Sveriges Ingenjörer.
I semifinalen går det däremot inte riktigt Melissa Nygrens väg, bollen går precis som i kvarten mot hennes mål först – men den här gången uteblir den dramatiska vändningen.
– Den första matchen var bra. Men jag var riktigt nervös inför andra, mina händer bara darrade, säger Melissa Nygren, som ändå är glad att hon åkte den sex timmar långa tågturen hit för att vara med och tävla.
I Simon Tullstedts semifinal är det desto mer dramatiskt. Han och motståndaren, Calypso, sitter blickstilla båda två. Lika stilla är bollen. I fyra minuter står matchen och väger, innan bollen till slut har hamnar i Calypsos mål.
Finalen blir en match mellan Simon Tullstedt och Rasmus Jansson, som åkt hela vägen från Arjeplog för dagens tävling och alltså var den som slog ut Melissa Nygren. Men någon större dramatik bjuds det inte på i finalen, som avgörs i bäst av tre matcher. Efter två raka segrar står Simon Tullstedt som mästare.
– Priset var kanon. Nu är det jag och farmor i släkten som har en Ipad 2!
Finalen i SM i Mindball är också finalen för Sveriges Ingenjörers jubileumsturné. Nu är det slut på teaterföreställningar, Mindballtävlingar, After Work, Beslutsfattarluncher och allt annat som förbundet anordnat i samband med jubileumsfirandet.
– Det har verkligen varit en succé. Och Mindball blev en hit – jag tror 4000 personer prövade på spelet under hösten, säger MariaPia Gistedt på Sveriges Ingenjörer.
– Det är jätteviktigt att visa vad ingenjörer går för, och jag hoppas verkligen att det inte dröjer 150 år till innan vi är så här synliga igen!
Fotnot:
Simon Tullgren må vara Sverigemästare i Mindball, men mot undertecknad hade han inte en chans. I mötet mellan Ingenjörens utsände och Sverigemästaren, rullade den lilla bollen i rask takt in i Simon Tullgrens ring – för första gången under dagen. Visserligen var tävlingen redan avgjord, och Simon var kanske något stressad för att hinna med tåget till Stockholm, men ändå!