Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSimon vann SM i Mindball

Simon vann SM i Mindball

SM-mästaren i Mindball, Simon Tullstedt, intervjuas i Sveriges Radio efter segern. Foto: MariaPia Gistedt.

Det handlar om att tänka så lite som möjligt. Då rullar den lilla vita bollen in i motståndarens mål. I går avgjordes den första SM-turneringen i den udda sporten Mindball, i samband med Sveriges Ingenjörers jubileumsturné. Efter ett rafflande slutspel i Västerås stod hemmasonen Simon Tullstedt som segrare. 

– Jag undrar hur det här gick till. Jag kom ju faktiskt bara tvåa i uttagningen i Stockholm, säger Simon Tullstedt efter segern. 

Åtta finalister har kommit till Västerås på torsdagseftermiddagen för att göra upp om SM-titeln och kanske framför allt den Ipad 2 som tilldelas vinnaren. 

Och det handlar alltså om att tänka så lite som möjligt. Ett kardborrepannband fästs runt huvudet på de båda tävlandena, bollen läggs i mitten på spelplanen, och rullar sedan sakta bort från den som genererar minst hjärnaktivitet och mot motståndarens ”mål” – en vit ring som är lite större än bollen. 

– Det är nästan som att det är magiskt, när bollen börjar rulla och man ser hjärnvågorna på skärmarna samtidigt. Men det är bara vanlig ingenjörskonst, och det är det vi vill visa upp, säger MariaPia Gistedt på Sveriges Ingenjörer. 

– Det går att tävla tvärtom också, att generera så mycket hjärnaktivitet som möjligt. Men det är svårare att slappna av, mer utmanande, därför har vi valt att tävla i det.   

För Simon Tullstedt, som faktiskt studerat arkitektur på KTH fram tills nyligen, går det som en dans i kvartsfinalen. Den första matchen är snabbt över och Simon vandrar vidare till semi. 

Men mest imponerande i Västerås är nästan Helsingborgsbon Melissa Nygrens kvartsfinaluppvisning. Hon är riktigt illa ute där hon sitter och blundar och håller för öronen, bollen balanserar på kanten på hennes mål. Men så plötsligt ser man på monitorerna intill spelplanen, där man kan följa de tävlandes hjärnaktivitet i realtid, hur Melissas hjärnaktivitet sjunker till i princip noll. Bollen sätter full fart mot motståndarens mål och så är matchen över. 

Melissa Nygren från Helsingborg imponerade i kvartsfinalen, men sedan tog det stopp. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

– Det såg precis likadant ut när hon kvalade hit. Hon var på gränsen till att förlora, och så plötsligt sjönk hennes aktivitet ner till noll, säger Jenny Sjöberg på Sveriges Ingenjörer. 

I semifinalen går det däremot inte riktigt Melissa Nygrens väg, bollen går precis som i kvarten mot hennes mål först – men den här gången uteblir den dramatiska vändningen. 

– Den första matchen var bra. Men jag var riktigt nervös inför andra, mina händer bara darrade, säger Melissa Nygren, som ändå är glad att hon åkte den sex timmar långa tågturen hit för att vara med och tävla.  

I Simon Tullstedts semifinal är det desto mer dramatiskt. Han och motståndaren, Calypso, sitter blickstilla båda två. Lika stilla är bollen. I fyra minuter står matchen och väger, innan bollen till slut har hamnar i Calypsos mål. 

Finalen blir en match mellan Simon Tullstedt och Rasmus Jansson, som åkt hela vägen från Arjeplog för dagens tävling och alltså var den som slog ut Melissa Nygren. Men någon större dramatik bjuds det inte på i finalen, som avgörs i bäst av tre matcher. Efter två raka segrar står Simon Tullstedt som mästare. 

Simon Tullstedt med vinsten, en Ipad 2. Nu är de två i släkten som har en sådan, berättar han – han och hans farmor. Men farmor var först. Foto: Peter Alestig Blomqvist.
– Jag satsade på att titta på ringen som var målet, bara fokusera på den och inte tänka på något annat. Det funkade i uttagningen i Stockholm och det funkade här också, säger Simon Tullstedt.

– Priset var kanon. Nu är det jag och farmor i släkten som har en Ipad 2! 

Finalen i SM i Mindball är också finalen för Sveriges Ingenjörers jubileumsturné. Nu är det slut på teaterföreställningar, Mindballtävlingar, After Work, Beslutsfattarluncher och allt annat som förbundet anordnat i samband med jubileumsfirandet. 

– Det har verkligen varit en succé. Och Mindball blev en hit – jag tror 4000 personer prövade på spelet under hösten, säger MariaPia Gistedt på Sveriges Ingenjörer. 

– Det är jätteviktigt att visa vad ingenjörer går för, och jag hoppas verkligen att det inte dröjer 150 år till innan vi är så här synliga igen! 

"Ingenjörer på väg"-lastbilen har rullat klart. Stoppet i Västerås, med SM-finalen i Mindball som avslutning, blev sista stoppet på jubileumsturnén. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

Fotnot:
Simon Tullgren må vara Sverigemästare i Mindball, men mot undertecknad hade han inte en chans. I mötet mellan Ingenjörens utsände och Sverigemästaren, rullade den lilla bollen i rask takt in i Simon Tullgrens ring – för första gången under dagen. Visserligen var tävlingen redan avgjord, och Simon var kanske något stressad för att hinna med tåget till Stockholm, men ändå!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.