Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVila som en elitidrottare

Vila som en elitidrottare

Hårt yrkesarbetande personer glömmer ofta bort att de i grunden har samma behov som elitidrottare. De behöver vila efter ett ansträngande arbetspass. Risken är annars att man hamnar i en negativ spiral som slutar med utmattningssyndrom. Det skriver Mirijam Ekstedt, doktor i medicinsk vetenskap, och Göran Kenttä, filosofie doktor i psykologi, i Läkartidningen.

Elitidrottare vet att de behöver vila efter ett träningspass. Hårt yrkesarbetande har egentligen samma behov, men de behöver lära sig det på nytt. Arbetslivet blir alltmer gränslöst och konkurrensinriktat. I takt med att allt större ansvar läggs på individen att själv sätta gränser för sitt arbete, ökar andelen vuxna som känner sig stressade. Allt fler möter stressen i arbetslivet med att minska mängden sömn och vila, i ett ständigt försök att ständigt komma ikapp.

Det är under vilan som kroppen bygger upp och överkompenserar genom att bygga upp en större förmåga. I artikeln nämns den före detta elitskidåkaren Per Elofsson. Han lärde sig att lyssna noga på sin kropp och kände när han behövde vila, vilket bidrog till lysande resultat. Men senare i karriären, efter en infektion, blev han stressad av att ha förlorat sin gamla form. Han försökte pressa sig till nya resultat, men hamnade i en ond spiral som ledde till utmattning.

Sömnproblem är enligt artikelförfattarna Mirjam Ekstedt och Göran Kenttä ett av de viktigaste varningstecknen för utmattningssyndrom hos unga personer. I dagens tjugofyratimmarssamhälle med svagt definierade viloperioder, blir det allt viktigare att planera in tillräcklig tid för sömn.

Även vila, i form av avslappnande fritidsaktiviteter, är viktiga. Men de fungerar inte om de upplevs som ett ytterligare krav på individen. Det som verkligen ger vila är lättsamma stunder som stimulerar till reflexion, men utan krav på ansträngning. Typexemplet är skogspromenader med fågelsång och susande löv.

Artikelförfattarna skriver också att många som börjat halka nedåt i en ond spiral mot utmattningssyndrom också minskar på mängden välgörande fysisk träning. Ofta för att arbetsdagens höga arbetsbelastning hindrar dem från ytterligare utmaningar. Därför är det bra att förlägga fysisk träning till någon gång under arbetsdagen, medan orken finns kvar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.