Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningSäker nog för jobbet? Wimanska vinnarna har hittat en lösning

Säker nog för jobbet? Wimanska vinnarna har hittat en lösning

Hjälm, handskar och skyddsglasögon – på många arbetsplatser är säkerhetsutrustning ett viktigt krav. Men det kan ändå vara lätt att missa något. Årets vinnare av Wimanska priset har utvecklat en lösning som ser till att bara den med rätt skydd släpps in på arbetsplatsen.

Jonathan Karlsson och Fredrik Strand tog examen från Högskolan i Halmstad 2022 på högskoleingenjörsprogrammet med inriktning datateknik. I sitt examensarbete har de utforskat hur smart teknik kan göra arbetsplatser säkrare.

På många arbetsplatser är det viktigt att vara utrustad med rätt säkerhetsutrustning för att komma in på området. Det kan handla om byggarbetsplatser där man exempelvis behöver ha hjälm, särskilda handskar eller skyddsglasögon för att få tillträde.

Kollar att allt är i sin ordning

Genom att kombinera datorseende med maskininlärning har Jonathan Karlsson och Fredrik Strand utvecklat en teknik som kontrollerar personerna innan de går in på området och bara släpper in de som har sin säkerhetsutrustning på plats. En kamera läser av hur personen är utrustad och öppnar dörren om allt är i sin ordning.

Kameran ser om en arbetare har rätt utrustning för att släppas in på säkerhetsklassat område.

– Den stora utmaningen var att lära algoritmerna att känna igen rätt utrustning. Den måste exempelvis kunna se skillnad på en skyddshjälm och en cykelhjälm, vanliga glasögon och skyddsglasögon, berättar Fredrik Strand.

Dessutom är människor generellt sett svåra objekt att läsa av, eftersom de kan ha så olika utseende och poser. Under sitt exjobb fick de därför lägga mycket tid på att samla bilder på personer med och utan utrustning och träna algoritmen för att känna igen rätt saker. Systemet tränades även på olika avstånd.

– Men man måste också hitta en balans i träningen. Om man övertränar algoritmen finns det en risk att den bara ger ok för exakt de bilder man tränat den på.

Hög träffsäkerhet

Systemet de skapade blev till slut mycket exakt. Träffsäkerheten var 99 procent på tre meters avstånd.

Wimanska priset

Är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildning. Priset delades ut första gången år 2000 och är uppkallat efter Ernst August Wiman, en av Svenska Teknologföreningens stiftare och dess förste ordförande. Prissumman är på 50 000 kronor.

– Det roligaste med vårt exjobb var när vi fick bra resultat och såg att det faktiskt fungerade. Vi gjorde exjobbet för bolaget HMS Networks i Halmstad och jag vet faktiskt inte hur de tagit det vidare. Men jag tycker att det är en bra idé som ligger bra i tiden, säger Fredrik Strand.

Sedan examen 2022 har de båda exjobbarna fått arbete på vart sitt håll. Jonathan Karlsson arbetar på Eniac Data i Göteborg och Fredrik Strand på byggkonsultföretaget Creacon i Halmstad.

– Det känns jätteroligt att få den här utmärkelsen och bli uppmärksammad på det här sättet. Det var väldigt överraskande, vi visste inte att vi ens var nominerade, säger Fredrik Strand.

Gott råd till exjobbare

Till andra som står inför att påbörja sitt exjobb har han ett gott råd:

– Vänta inte med rapportskrivandet, se till att börja med det i tid och skriv kontinuerligt under exjobbets gång. Det är lätt att bli uppslukad av själva projektet, men oavsett hur projektet går så är det själva rapporten du bedöms efter, påminner han.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?