Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsminnet är hjärnans flaskhals

Arbetsminnet är hjärnans flaskhals

Tycker du att din koncentrationsförmåga har försämrats? Det beror sannolikt på att du oftare blir störd och avbruten i arbetet. Men redan i trettioårsåldern försämras arbetsminnet, som intimt hänger ihop med koncentrationsförmågan.

Många upplever att de tillfällen man får sitta ostörd och sjunka in i en arbetsuppgift blir allt mer sällsynta. Allt fler arbeten kräver att man har uppmärksamheten riktad på flera saker samtidigt. I kontorslandskap men också andra arbetsmiljöer finns ljud från röster och telefoner och människor i rörelse som får oss att tappa fokus.

– Att jobba i miljöer där det hela tiden händer saker omkring oss har samma effekt som när vi försöker göra två saker samtidigt, säger Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
Han är författare till boken Den översvämmade hjärnan som handlar vårt arbetsminne, hjärnans begränsningar och kapacitet och hur vi påverkas av den växande informationsfloden.

Foto: Ulf Sirborn
Foto: Ulf Sirborn

Torkel Klingberg har ägnat mycket forskning åt vårt arbetsminne som beskriver som flaskhalsen som begränsar vår simultankapacitet.

Det är arbetsminnet som vi använder när vi koncentrerar oss till exempel på att göra en uträkning, skriva en text eller fundera ut en lösning på ett problem. Arbete som kräver total närvaro och koncentrationsförmåga.

– Förmågan att följa en instruktion eller memorera en sifferserie är bra exempel på arbetsminnets begränsningar. Blir du avbruten halvvägs måste du börja om från början.

Forskning visar att vi inte bara tjänar tid, det vill säga får mer gjort, när vi arbetar ostört. Kvaliteten på arbetet blir också bättre.

– Vår forskning visar att det finns ett antal arbetsminnesområden i hjärnan och när vi gör två saker samtidigt som både kräver arbetsminne, belastas dessa områden maximalt och arbetet går långsammare. Det är inte möjligt att arbeta med två saker samtidigt som kräver etthundraprocents kapacitet, säger Torkel Klingberg.

Arbetsminnet försämras också påtagligt med stigande ålder. Den högsta kapaciteten har man ungefär i trettioårsåldern och för varje årtionde försämras arbetsminnet med ungefär tio procent.

– Det innebär att en sextioåring har samma arbetsminneskapacitet som en trettonåring, säger Torkel Klingberg.

Det låter deprimerande men Torkel Klingbergs forskning visar också att hjärnan är formbar och arbetsminnet går att träna upp. Hans studier av barn med koncentrationssvårigheter har visat att särskilda träningsprogram förbättrar arbetsminnet och minskar problemen med konstrationssvårigheter. 

För dem som upplever stress och koncentrationssvårigheter på jobbet har han några konkreta råd.

– Försök att arbeta delar av din arbetstid hemma om har möjlighet. På jobbet kan du använda hörlurar med brus eller naturljud. Skriv attgöralistor. Det är ett bra stöd som gör att du inte behöver belasta ditt minne mer än nödvändigt.
Musicerande och meditation kan också förbättra koncentrationsförmågan.

– Det kommer fler och fler studier som visar på sådana positiva effekter, säger Torkel Klingberg.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?