Så mycket kostade jubileumsfirandet

Jubileumsturnén inleddes med After Work i Växjö. Foto: Lina Alriksson.

Jubileumsturnén inleddes med After Work i Växjö. Foto: Lina Alriksson.

2011 har varit ett festligt år för Sveriges Ingenjörer. Nästan var tionde medlem, drygt 10 000 personer, har på något sätt tagit del av årets 150-årsfirande. Den totala prislappen för jubileet blev knappt 15 miljoner kronor.

Jubileumsturnén inleddes med After Work i Växjö. Foto: Lina Alriksson.

Jubileumsturnén inleddes med After Work i Växjö. Foto: Lina Alriksson.

2011 har varit ett festligt år för Sveriges Ingenjörer. Nästan var tionde medlem, drygt 10 000 personer, har på något sätt tagit del av årets 150-årsfirande. Den totala prislappen för jubileet blev knappt 15 miljoner kronor.

Jubileumsåret 2011 går mot sitt slut och inför fullmäktige summerar kansliet aktiviteterna som har genomförts. Under året har en rad aktiviteter ägt rum i hela landet, allt från teaterföreställningar till SM i Mindball. Fullmäktige hade lagt budgeten på 15 miljoner kronor – ungefär lika mycket som förbundet satte av till konfliktfonden i år och en miljon mindre än vad man betalar för att medlemmarna ska få tidningen Ny Teknik. Eller om man tar summan utslagen på alla 130 000 medlemmar, ungefär 115 kronor per medlem.

Mest välbesökta bland alla evenemang var teaterföreställningen Älskade Ingenjör och mingelkvällarna med föredrag för medlemmar ute i distrikten.

Grand final blir det i och med Polhemdagen den 22 november där förbundet dels bjuder intressanta samarbetsparter, beslutsfattare och inbjudna förtroendevalda på middag på Tekniska Museet och dels delar ut guldmedalj och en kvarts miljon kronor till Georgios Psaros för hans arbete inom medicinteknik.

– Vårt mål med firandet var att möta tio procent av medlemmarna och det har vi nästan nått upp till, säger förbundets andra vice ordförande Susann Lindqvist som satt med i den grupp som spånade fram grundstrukturen i årets firande hösten 2010.

Själv har hon deltagit vid teaterföreställningar i Luleå, Göteborg och Uppsala och vid after work i Göteborg.

– Det var häftigt att få träffa så många medlemmar, säger hon. Mingelkvällarna och möjligheten att möta andra ingenjörer var så uppskattade här i Göteborg att vi har tänkt göra om det litet oftare. Efterfrågan var större än vi hade väntat oss.

Av budgeten har knappt fyra miljoner gått till After work-kvällarna. Expomobilen, bussen med teknikquiz, framtidslab med mera som under namnet ”Ingenjörer på väg” besökte tio orter, kostade tillsammans med Teknikkollo drygt fyra miljoner kronor. Teaterföreställningen, som besökte sju teatrar i landet, kostade fyra miljoner. Därutöver fanns det en utställning med innovationer, med mera.

– I början hade vi ambitionen att firandet skulle kunna pågå samtidigt på olika håll i landet och att vi skulle kunna delta i varandras aktiviteter via länk men det blev för dyrt, berättar Susann Lindqvist. Helheten har ändå blivit väldigt bra och vi har träffat många fler medlemmar än ett vanligt år.

Var det väl använda pengar?

– Ja absolut! Det var roligt att fullmäktige verkligen tyckte att vi skulle fira och att vi lyckades sprida ut det så att medlemmar ute i landet fick chansen att delta.

Nyligen fick fackförbundet Vision kritik för att de använde mycket pengar på en middag i samband med att de bytte namn från SKTF till Vision. Har det funnits några betänkligheter mot kostnaderna för firandet eller på den kombinerade avslutningsmiddagen och Polhemsprisutdelningen för 500 personer som totalt kostar runt en miljon kronor?

– Egentligen inte. Firande är ju beslutat av vårt fullmäktige och Polhemsmiddagen är ett bra tillfälle både att avrunda men också att möta personer som är viktiga för förbundet i det samhällspolitiska arbetet och dessutom att uppmärksamma inbjudna förtroendevalda som gör eller gjort en särskild stor insats för förbundet genom åren.

 

Så fördelades de 15 miljonerna på olika aktiviteter. Källa: Sveriges Ingenjörer. (Klicka på bilden för större version)

Så fördelades de 15 miljonerna på olika aktiviteter. Källa: Sveriges Ingenjörer. (Klicka på bilden för större version)

 

Något av det man har man gjort under jubileumsåret:
– Teaterföreställningen Älskade Ingenjör, med Björn Kjellman och Rachel Mohlin i huvudrollerna, som besökte sju teatrar runt om i landet.
– Ingenjörer på väg, en expomobil med bland annat Teknikkollo och SM i Mindball som turnerade i landet under hösten.
– After Work-kvällar inklusive träffar för förtroendevalda på 20 orter i landet
– Innovationsutställning
– Reklamkampanj
– Beslutsfattarluncher, där representanter från förbundet träffat toppar från näringsliv, politik och högskolor/universitet.
– Seminarier
– Jubileumsfest på Tekniska museet

Jenny Grensman

22 kommentarer

  • Rutger (civ.ing., medlem)

    Ett fackförbund har inte, och ska inte ha, ett överflöd av pengar. Det gör att pengarna bör användas uteslutande till den ordinarie verksamheten, dvs. att hjälpa medlemmarna i deras arbetssituation, när så behövs. Att fira jubileer och att ha kul ingår inte i uppgiften. Den biten kan var och en bekosta själv. Det hindrar förvisso inte att förbundet organiserar olika evenemang, så att intresserade medlemmar kan mötas och umgås, men merkostnaden för detta bör betalas av deltagarna, och inte av samtliga medlemmar.

    Förbundet Sveriges Ingenjörer bör betänka det faktum att alla medlemmar kanske inte är intresserade av teater, mingelkvällar, m.m. Många kanske inte ens är intresserade av att umgås med andra medlemmar i syfte att prata och informera sig om fackliga frågor. Det man däremot kan veta med säkerhet är att samtliga medlemmar har en sak gemensam: vetskapen att Sveriges Ingenjörer finns att tillgå som effektiv hjälp, om man hamnar i bekymmer vad gäller ens jobbvillkor, alternativt om man har problem att söka/hitta nytt jobb. Det är till denna typ av verksamhet som Sveriges Ingenjörer borde använda sina pengar.

    10 december 2011
  • Erik Larsson (ingenjör, ej medlem)

    Till Mats Lindberg:
    Samtliga fackförbund borde (naturligtvis) verka för medlemmarnas bästa, men tyvärr sker detta i väldigt liten utsträckning idag. Dock; ett fackförbund som verkligen sätter sina medlemmars intresse först, i det avseendet att de verkar för att hålla ned tillgången på arbetskraft i avsikt att få upp/bibehålla efterfrågan, är Sveriges läkarförbund (SLF). Hade Sveriges Ingenjörer, eller snarare Civilingenjörsförbundet, haft samma approach som SLF så hade Sveriges (civil)ingenjörer idag haft en betydligt bättre arbetsmarknad.

    02 december 2011
  • Mats Lindberg

    Till Erik Larsson
    Är det sarkasm du skriver eller menar du verkligen att man ska försöka minska antalet ingenjörer så det kan bli en liten elit klubb 🙂 Ja det lär ju många fack kämpa för :-))

    01 december 2011
  • Erik Larsson (ingenjör, ej medlem)

    Till Cilla L:

    Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser vad du skriver.
    Facket använder alltså medlemmarnas surt förvärvade pengar till att verka för ännu större överutbud av ingenjörer. Detta leder till _ännu_ sämre ingenjörslöner, -villkor och -”status” enligt den väl kända principen om tillgång / efterfrågan.

    Vad Sveriges ingenjörer borde göra för att ta till vara medlemmarnas intressen är att propagera för att drastiskt reducera antalet utbildningsplatser, berätta för ungdomar hur dagens verklighet ser ut för ingenjörer på (främst den svenska) arbetsmarknaden (låga löner, extrem konjunkturkänslighet, hög risk för arbetslöshet m.m.) och verka för att (civil)ingenjörsutbildningen återigen blir en ”elit”-utbildning för specialister istället för den dussinindustriutbildning den är idag.

    25 november 2011
  • Cilla L

    Vad är ordinarie verksamhet??
    Jag arbetade ideellt som representerande ingenjör under dessa dagar och fick dels möta och motivera många tvekande eller blivande ingenjörer i grundskola och gymnasium under Ingenjörer på väg (Expomobilen). Den mobila och interaktiva utställningen var mycket populär och garanterat har vi vunnit många, många blivande ingenjörer under dess turné genom sverige!
    Teknikkollot var också en given hit, och lyckas vi inspirera barn i förskoleålder att teknik är kul har vi mycket arbete vunnit åren framöver!

    Någon teater var det inte i vårt län (Västerbotten) men nätverkande, utbytande av kunskap och värderingar förtroendevalda och intresserade medlemmar tillsammans i After Work-forumet, som dessutom levererade förstklassig och berikande föreläsningar om ingenjörens och vårt fackförbunds roll i samhället var för oss fackligt engagerade och övriga deltagare mycket värt!

    Jag håller med Arwin, att uppmärksamma ingenjörerna kan ge många fördelar i kommande förhandlingar, och att detta ”kalas” bara var ett firande utan någon nytta kopplat till ordinarie verksamhet är att helt klart underskatta det intryck vi ingenjörer gjorde dessa intensiva dagar i media, på gatorna och i möten med landshövding och fler beslutsfattare i kommunerna!
    Dyrt kanske, men mycket vunnet på vägen som faktiskt kommer alla medlemmar till nytta i och med det fortsatta arbete som bedrivs i klubb-, distrikts- och förbundsstyrelser! Tror ni er inte ha mer nytta av facket så gå ur och spara era pengar, men jag är säker ni begår ett misstag!
    Kämpa på och TACK till alla som engagerar er i massor av frågeställningar som är viktiga för vardagens arbete!

    23 november 2011
  • Lars Kindblom

    Pampfasoner! Om förbundet har 15 MSEK som inte behövs till ordinarie verkamhet i alla medlemmars intresse, så skall medlemsavgiften sänkas med 115 kr.

    Jag överväger liksom några debatörer nedan att sänka min egen medlemsavgift med 100%,

    23 november 2011
  • Staffan

    Om Det var värt femton miljoner för att 10% av medlemmarna skall fira så tycker jag de skall betala detta ur egen ficka så att vi andra slipper. Då lär det även framgå om man tycker att det är värt 15″

    22 november 2011
  • Stefan

    Är det inte stor risk att det är de medlemar som redan är aktiva inom facket är överrepresenterade bland de 10% man nåde med satsningen på 15MSEK ?

    20 november 2011
  • Daniel

    Jättebra att dessa siffror redovisas, men skrämmande att se att detta presenteras så stolt som om man anser att pengarna är vettigt satsade. Hur kan några teaterbiljetter och middagar gå på i genomsnitt 1500 kr per person? Hade jag fått se en sån prislapp så hade i alla fall jag dragit öronen åt mig.
    Detta visar tyvärr på ett alltför tydligt sätt att medlemmarnas pengar används på ett alltför lössläppt sätt. Och jag utgår från att detta inte bara gäller dessa firande utan även den ordinarie verksamheten.
    Är det på detta sätt som medlemmarnas pengar används så blir det nog tyvärr så att jag drar mig ur förbundet.

    19 november 2011
  • Arwin

    Vadå inte inbjudna till kalaset? Jag har fått inbjudningar till hur många saker som helst. Och jag bor inte i Stockholm.
    Att uppmärksamma ingenjörernas värde för omvärlden måste väl vara ett första steg för att sen kunna höja lönerna. Hur har ni annars tänkt att sånt här funkar?

    18 november 2011
  • Peter - Fullmäktigeledamot

    Att kommunicera med medlemmarna kostar pengar och man har gjort en särskild satsning på detta i år.
    På kommentarerna nedan verkar det som om medlemmarna inte önskar denna information.
    Då kan man ju undra hur det kommer sig att samtliga av medlemmaran dirketvalda fullmäktigeledamöter röstade för denna extra utgiftspost?
    Behöver medlemmarna kanhända nominera andra individer till nästa fullmäktigeval?

    Jag är stolt över att jubileumsfirandet var så medlemsfokuserat och samtidigt gav positiv PR.

    18 november 2011
  • Anders P

    Håller med er!!
    Särskilt så vill jag ha Älskade Ingenjör filmad och tillgänglig för alla på nåt sätt. Och hoppas inte Susann L suttit i salongen tre (3) gånger.

    18 november 2011
  • Nalle

    Ja, det var droppen för mig med, högre lön, det är vad jag vill ha.

    18 november 2011
  • Förtroendevald i ett västsvenskt företag

    Fascinerande Stockholmsbaserat firande i vanlig ordning – vi var många i Gbg som gärna hade sett föreställningen, men biljetterna till den enda föreställningen tog slut på ett par minuter…

    Nåja, hade ju kunnat anmäla mig till motsvarande i Luleå, där det fanns platser kvar länge!?

    Ni hade inga funderingar på att dimensionera antalet aktiviteter efter hur många medlemmar vi har på resp ställe?

    17 november 2011
  • Christer

    Helt sanslöst! 15 MSEK utlagda på drygt 10.000 personer. Det blir inte 115 kr/medlem. Det blir runt 1.500 kr per DELTAGARE. Hur i hela friden kan man motivera denna kostnad.
    Jag såg reklamen för teatern och undrade redan då vad förbundet håller på med. Nu förstår jag bättre.
    Om man nu inte deltagit i detta ”firande” tidigare, kan man då komma med på Polhemsutdelningen? Den kostar ju ung lika mycket, 2.000 per inbjuden. Bekostat av medlemmarna.

    17 november 2011
  • Jan

    1500:- per deltagande person är inte värt pengarna.
    Är detta verkligen förbundets kärnverksamhet?

    17 november 2011
  • Simon

    Mycket pengar. Men jag tycker det är bra att de redovisar det, och alla pengar man slänger iväg kan inte vara ”till nytta” – man måste ju ha lite roligt också så att livet blir värt att leva!

    17 november 2011
  • Anders

    Hur kan det vara rimligt att anordna en fest för 500 personer som kostar en miljon mha av medlemsavgifter som förbundets medlemmar löpande betalar in?

    Håller med Nisse, när man ser det här undrar man verkligen varför man är det i förbundet.

    17 november 2011
  • Gustav

    Var det väl använda pengar?
    Fråga de 92 % av medlemmarna fick inte del av kalaset.

    17 november 2011
  • Nisse

    Det var droppen som får mig att gå ur förbundet

    17 november 2011
  • Mikael

    En nätt liten siffra det där, kunde troligtvis inte använts till något nyttigare alls…(sarkasm)
    Är det sådant här dom bränner pengarna på så blir man lätt tveksam

    17 november 2011
  • Henrik

    Jag tycker det låter som mycket pengar för tveksam nytta.

    17 november 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt