Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNya arbetsformer ger nya visioner

Nya arbetsformer ger nya visioner

År 2020 är Sveriges Ingenjörer ett förbund med snabbare kommunikationer och tätare samarbete än i dag, med trygghetslösningar för både teknologer och egenföretagare. Dessutom är förbundet med och sätter agendan i samhällsdebatten. Ledamöterna på förbundets första fullmäktige med nya arbetsformer målade med bred pensel när de diskuterade visioner kring förbundets framtid.

När chefen om tio år plötsligt vill skicka dig till Thailand i tre månader har du nya möjligheter tack vare förbundets nya nätverk. Du behöver snabb information om hur det är att arbeta där. På din vikbara display som du bär på armen surfar du in på Sveriges Ingenjörers hemsida. Där hittar du snabbt några kolleger som jobbar i närheten och som kan berätta om hur det fungerar på plats.

Det var en av många idéer som dök upp på det nya visionära fullmäktige, där ledamöterna inte avhandlar motioner utan i stället försöker vaska fram lite större visioner om hur förbundet ska förändras. I gruppen som diskuterade just framtidens moderna förbund efterfrågades att Sveriges Ingenjörer är mer synligt i media och sociala media, ökat nätverkande mellan medlemmar – även i form av spontana kortvariga nätverk kring enstaka frågor. Trygghetslösningarna, i form av inkomst- och sjukförsäkringar, kan också utvecklas så att de fungerar för såväl yrkesarbetande anställda som för teknologer och egenföretagare.

I den ännu mer globaliserade värld vi har 2020 blir det dessutom viktigt att medlemskapet i Sveriges Ingenjörer kan ge stöd och hjälp både till utländska ingenjörer med gästmedlemskap, och till svenska ingenjörer på korta eller långa jobb utomlands.

Diskussionsformen var fantasifull. Ledamöterna fick alla åka tidsmaskin till år 2020. Därifrån blickade man gemensamt bakåt mot det gångna 2010-talet. I gruppen ”morgondagens ingenjör” konstaterade flera ledamöter att det ”nu på 2020-talet” var mycket svårt att få jobb utan att ha läst färdigt och tagit en examen. Men ingenjörens status stärktes efter 2011 vilket ledde till att intagningskraven till ingenjörsutbildningarna höjdes runt 2013 eller så, vilket i sin tur gjorde att de färdigutbildade ingenjörerna blev ännu vassare. Pensionsåldern höjdes till ett spann på 69 till 73 år.

Diskussionerna i gruppen blev vidlyftiga men landade i konkreta idéer som att utbildningarna och deras benämningar måste följa med sin tid. Erfarenheter visar till exempel att när väg- och vatten har fått byta namn till miljö- och vatten har söktrycket, inte minst från kvinnor, skjutit i höjden. I gruppen morgondagens ingenjör ville man också se ett tydligare samarbete mellan näringslivet och högskolorna

När idéerna från de olika grupperna sedan diskuterades gemensamt kom ytterligare funderingar fram kring hur förbundet ser ut år 2020. Förbundet har mer direktdemokrati, med teknikens hjälp har det blivit lättare att kontakta medlemmar även utomlands, förbundet har startat ett globalt nätverk för patent och har en modell för ett patentförsäkringssystem, alla får i sina första anställningar en traineeliknande anställning. En idé var att förbundet publicerar en återkommande ratinglista över alla arbetsgivare som betalar bra och tillhandahåller karriärvägar.

En deltagare kommenterade: det nya arbetssättet har varit jättebra. Nu gäller det bara att förbundet följer upp alla idéer som har kommit fram.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?