Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtVisionärt fullmäktige engagerar

Visionärt fullmäktige engagerar

Sveriges Ingenjörer bryter ny mark med sitt innovativa sätt att jobba på i fullmäktige.  I stället för att skicka in motioner om hur förbundet ska fungera fårledamöterna i år – och kommande ojämna årtal – måla upp och debattera visioner. Ingenjören frågade några ledamöter.

 

Vad tycker du om fullmäktiges nya arbetsformer?

Tommy Pettersson, AB Volvo

– Det är bra, det är vitaliserande. Diskussionerna i sig kan öppna ögonen. Det är inte alltid man har sin uppfattning klar innan. Vad gäller utskotten verkar de inte riktigt ha hunnit diskutera igenom allting. De kunde de möjligen ha fått lite tydligare riktlinjer.

 

 

 

 

Jenny Nilsson, Trafikverket i Göteborg

– Det var givande att få prata lite visionärt och inte fastna i vardagsfrågorna. I workshopen om de förtroendevaldas roll diskuterade vi en utveckling mot ökad uppmärksamhet mot både individer och kollektiv Jag tror också att vi kommer att se fler medlemmar i som engagerar sig i enstaka frågor, träder tillbaka och kanske sedan återkommer i en helt annan fråga.

 

 

 

Ann-Charlott Skyllqvist, mellan jobb

– Den nya arbetsformen i fullmäktige är utmärkt. Det var på tiden att få diskutera på det här sättet, i små grupper. Förtroendevalda måste värna både kollektivet och individerna. Där tror jag att vi måste jobba mer med coaching. Förtroendevalda måste också få känna att deras engagemang innebär en personlig kompetensutveckling, kanske att de får gå kurser som lyfter dem i deras egen karriär också.

 

 

 Helene Åhsberg, Svensk Kärnbränslehantering

– Det miljöpolitiska programmet borde ha diskuterats i ett öppet utskott. Nu kom istället diskussionen och invändningarna upp i plenum. Det fanns en för stor oenighet om vissa stycken och resultatet blev att programmet inte kunde antas. Jag rekommenderar styrelsen att skapa en referensgrupp som förankrar programmet bättre så att vi kan anta det under fullmäktige nästa år.

 

Ulrika Bohlin, teknolog Uppsala universitet

– Det känns som ett bra sätt att jobba på och diskussionerna i workshoparna och i plenum har varit bra. Vi teknologer delade upp oss för att kunna bevaka diskussionerna i alla grupper. Jag tycker att teknologerna har synts och hörts mycket under debatterna i förhållande till hur många vi är. Det är också bra att medlemmarna numera bara kan lämna motioner vartannat år. Det ger styrelsen och kansliet mer tid att genomföra det som fullmäktige beslutar att göra.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?