Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenGlada vinnare fick pris av Victoria

Glada vinnare fick pris av Victoria

Kunglig glans och glada pristagare präglade kvällen när Sveriges Ingenjörer firade Polhem 350 år och sig själva 150 år på Tekniska museet i Stockholm.

500 gäster var i tisdags inbjudna till Tekniska museet där den historiska utsällningen i stora hallen hade fått ge plats för bord och scen. Bland deltagarna fanns arbetsmarknadsparter, forskare, framstående ingenjörer, politiker och andra som Sveriges Ingenjörer samverkar med i olika sammanhang.

Tidigare Polhemsprisvinnare som Håkan Lans, Gunnar Asplund och inte minst 2009 års vinnare Laila Ohlgren var naturligtvis också inbjudna.

Förutom underhållning och en exposé över svensk teknikhistoria i rörlig bild fick gästerna höra Christer Fuglesang berätta om hur han och Polhemsmedaljen hade haft det i rymden. Medaljen var ju ett av de föremål som fick följa med den svenske astronauten på hans senaste rymdresa.

Georgios Psaros tackar för priset. I bakgrunden kronprinsessan Victoria och förbundsordförande Ulf Bengtsson. Foto: Camilla Svensk.

Efter middagen kom kronprinsessan Victoria upp på scenen för att tillsammans med Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson dela ut årets Polhemspris till Georgios Psaros för hans  banbrytande innovationer inom anestesi och ventilation.

Även Lilla Polhemspriset och Wimanska priset för bästa examensarbete inom civilingenjörs- respektive högskoleingenjörsutbildningarna delades ut under kvällen. Och så fick Thyra Bengtsson och Ellinor Niesen pris för bästa minnovatörsuppfinning – en dammsugarbil.

Läs mer:
» Polhemspris till medicinteknikstjärna (ingenjoren.se 26/10 2011)

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.