Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenOpo:s sista bud försenas ytterligare

Opo:s sista bud försenas ytterligare

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius

Först i morgon, en dag innan det nuvarande avtalet löper ut, överlämnar de opartiska ordförandena sitt sista bud i årets avtalsförhandlingar. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef inom industri, Camilla Frankelius, hoppas på en betydlig förbättring jämfört med det som man tackade nej till för en dryg vecka sedan.

– Det förra budet var alldeles för dåligt. Vi hoppas verkligen att Opo har närmat sig vår syn på vad som är ett hållbart avtal i det här förslaget, säger Camilla Frankelius.

I sitt förra avtalsförslag, som lämnades till parterna för lite mindre än två veckor sedan, försökte Opo lösa meningsskiljaktigheterna mellan facken och arbetsgivarna delvis genom att förändra avtalslängden från traditionsenliga 12 månader till 22 månader – något som de fackliga företrädarna kritiserade.

Men störst kritik riktades mot den löneökningssiffra som Opo föreslog: 3,9 procent under perioden, varav 2,0 procent under de första 12 månaderna. Det är nära nog hälften av vad facken krävde inför förhandlingarna, 3,7 procent på ett år. 

Från början skulle Opos sista bud kommit i fredags, men i slutet av veckan meddelades att man valde att skjuta fram tidpunkten till måndag förmiddag. Sent i går kväll kom beskedet att man kommer att skjuta på budet ytterligare en dag. Först i morgon, en dag före utlöpandet av dagens avtal, kommer alltså det sista budet att presenteras.

– Man kan ju hoppas att det beror på att de omarbetar förslaget för fullt och har valt att närma sig våra krav lite mer. Men det är väldigt svårt att säga, säger Camilla Frankelius.

På onsdag, dagen då det nuvarande avtalet löper ut, ska parterna lämna sitt svar på budet. Vid ett nej löper fredsplikten ut, och risken är att något förbund går ut i strejk.

– Är Sveriges Ingenjörer beredda att gå ut i strejk om inte förslaget är tillräckligt bra?

– Vi får se hur det blir, det går inte att spekulera i nu, säger Camilla Frankelius.  

Peter Alestig Blomqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.