Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLunch ger karriären en smakstart

Lunch ger karriären en smakstart

Hitta nytt jobb på lunchen. Jonas Larsson, fram till årsskiftet anställd som strateg och marknadsförare på SVT och själv i behov av nytt jobb, har skapat en tjänst på nätet där du kan koppla ihop två av dina Linked in-kontakter och föreslå att de ska luncha ihop. Eller be någon av dina kontakter att hitta lunchsällskap åt dig. Ingenjören frågade Jonas Larsson om den nya sajten.

Foto: Carl-Johan Söder

När kom du på idén?
– Jag söker nytt jobb, och min projektanställning går ut vid årsskiftet. Dessutom tycker jag att vi utnyttjar onlinenätverken dåligt. Jag ville hitta en ny väg att utmana sättet som vi söker jobb på.

Hur används tjänsten?
– Sajten har legat ute sedan i tisdags i förra veckan. Det har varit hög trafik de första dagarna. Redan första veckan passerade vi över 600 luncher. Eftersom vi har kopplingen till Linked in, där man lägger in sitt cv och så vidare så blir det fokus på jobb och affärer. Jag tyckte att det var tråkigt att bara söka jobb på cv och fick en idé. Jag frågade några vänner i mitt professionella nätverk och vi har arbetat fram detta. Det är helt okommersiellt. Vi har ingen affärsmodell.

Har du lunchat själv?
– Ja, längst ner på sajten har jag skrivit en önskelista på vilka jag skulle vilja luncha med (bland andra Annie Lööf, Börje Salming och Bruce Springsteen, reds anmärkning). I går hade jag min första lunchaihoplunch. Jag kan inte berätta med vilket företag, men lunchen var både intressant och trevlig.

Hur går det till?
– Det bygger på att man ofta säger, att ”ni två borde ju ses på en lunch”, av någon anledning. Med den här tjänsten rekommenderar man sina kontakter på nätverket Linked in att ses på en lunch. De två personer som du tipsat får varsitt mejl med en inbjudan, med en kort beskrivning av tjänsten. Sedan är det upp till dem själva att ta kontakt med varandra. Det är ju helt informellt. Det finns inga resultatkrav kring de här luncherna.

Varför är tjänsten bra?
– När du tipsar två personer ur ditt nätverk, så gör du det för att du tror de kommer att ha glädje av det. Men det är bra för dig också. Du fördjupar ju även ditt eget nätverk. Dessutom, om man kan se bortom cv:t så minskar nog antalet felrekryteringar. Numera handlar det trots allt mer om attityder, inställning och värderingar. Det är som de säger utomlands: hire for attitude, train for skills, alltså anställ på attityd och utbilda för kompetens. När det gäller att hitta rätt person finns det inget som slår det personliga mötet.

Kommer konceptet att kopieras på Facebook?
– Det är väl tänkbart. Vi hade kunnat välja facebook själva. Vi diskuterade vilken plattform vi skulle länka till. Vi valde Linked in. Det är professionellt nätverk medan Facebook är privat.

Kommer ni fram med fler idéer efter det här?
– Det vet jag inte, men det är kul att få den här responsen. Det är en kick att göra roliga saker med duktiga människor som sedan andra tycker är bra. Vi gjorde det här utan någon lång planeringstid. Vi har jobbat för att det är kul. Ingen i arbetsgruppen har egentligen tid med sådant här. Det finns redan en engelsk version, och nu har vi fått förfrågningar om en norsk och en dansk version också.

» Se sajten Lunchaihop.se här

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.