Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLunch ger karriären en smakstart

Lunch ger karriären en smakstart

Hitta nytt jobb på lunchen. Jonas Larsson, fram till årsskiftet anställd som strateg och marknadsförare på SVT och själv i behov av nytt jobb, har skapat en tjänst på nätet där du kan koppla ihop två av dina Linked in-kontakter och föreslå att de ska luncha ihop. Eller be någon av dina kontakter att hitta lunchsällskap åt dig. Ingenjören frågade Jonas Larsson om den nya sajten.

Foto: Carl-Johan Söder

När kom du på idén?
– Jag söker nytt jobb, och min projektanställning går ut vid årsskiftet. Dessutom tycker jag att vi utnyttjar onlinenätverken dåligt. Jag ville hitta en ny väg att utmana sättet som vi söker jobb på.

Hur används tjänsten?
– Sajten har legat ute sedan i tisdags i förra veckan. Det har varit hög trafik de första dagarna. Redan första veckan passerade vi över 600 luncher. Eftersom vi har kopplingen till Linked in, där man lägger in sitt cv och så vidare så blir det fokus på jobb och affärer. Jag tyckte att det var tråkigt att bara söka jobb på cv och fick en idé. Jag frågade några vänner i mitt professionella nätverk och vi har arbetat fram detta. Det är helt okommersiellt. Vi har ingen affärsmodell.

Har du lunchat själv?
– Ja, längst ner på sajten har jag skrivit en önskelista på vilka jag skulle vilja luncha med (bland andra Annie Lööf, Börje Salming och Bruce Springsteen, reds anmärkning). I går hade jag min första lunchaihoplunch. Jag kan inte berätta med vilket företag, men lunchen var både intressant och trevlig.

Hur går det till?
– Det bygger på att man ofta säger, att ”ni två borde ju ses på en lunch”, av någon anledning. Med den här tjänsten rekommenderar man sina kontakter på nätverket Linked in att ses på en lunch. De två personer som du tipsat får varsitt mejl med en inbjudan, med en kort beskrivning av tjänsten. Sedan är det upp till dem själva att ta kontakt med varandra. Det är ju helt informellt. Det finns inga resultatkrav kring de här luncherna.

Varför är tjänsten bra?
– När du tipsar två personer ur ditt nätverk, så gör du det för att du tror de kommer att ha glädje av det. Men det är bra för dig också. Du fördjupar ju även ditt eget nätverk. Dessutom, om man kan se bortom cv:t så minskar nog antalet felrekryteringar. Numera handlar det trots allt mer om attityder, inställning och värderingar. Det är som de säger utomlands: hire for attitude, train for skills, alltså anställ på attityd och utbilda för kompetens. När det gäller att hitta rätt person finns det inget som slår det personliga mötet.

Kommer konceptet att kopieras på Facebook?
– Det är väl tänkbart. Vi hade kunnat välja facebook själva. Vi diskuterade vilken plattform vi skulle länka till. Vi valde Linked in. Det är professionellt nätverk medan Facebook är privat.

Kommer ni fram med fler idéer efter det här?
– Det vet jag inte, men det är kul att få den här responsen. Det är en kick att göra roliga saker med duktiga människor som sedan andra tycker är bra. Vi gjorde det här utan någon lång planeringstid. Vi har jobbat för att det är kul. Ingen i arbetsgruppen har egentligen tid med sådant här. Det finns redan en engelsk version, och nu har vi fått förfrågningar om en norsk och en dansk version också.

» Se sajten Lunchaihop.se här

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.