Avtal och varsel lika långt borta

Sedan den 1 december har det rått avtalslöst tillstånd inom industrin. I dag har de första sju dagarnas partsgemensamma överläggningar passerat, och det är fritt fram för facken att lägga varsel om stridsåtgärder med minst en veckas förvarning. Men ännu finns inga tecken på att vare sig varsel eller ett nytt avtal är på gång.Sedan den 1 december har det rått avtalslöst tillstånd inom industrin. I dag har de första sju dagarnas partsgemensamma överläggningar passerat, och det är fritt fram för facken att lägga varsel om stridsåtgärder med minst en veckas förvarning. Men ännu finns inga tecken på att vare sig varsel eller ett nytt avtal är på gång.

Camilla Frankelius

Camilla Frankelius

– Förhandlingarna fortsätter, vi tar det dag för dag. Eller egentligen timme för timme, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för industrin på Sveriges Ingenjörer.

Det var i onsdags förra veckan som beskedet kom: samtliga fack inom industrin sade nej till det sista budet från Opo. För första gången sedan industriavtalet bildades för 15 år sedan skulle industrin befinna sig i avtalslöst tillstånd. Dessutom skulle det nya industriavtalet, som tecknades i våras och som ger ett ramverk för hur förhandlingarna ska skötas, testas i praktiken.

Anledningen till att man sade nej var framför allt att löneökningssiffran, 2,6 procent på 13 månader, ansågs alltför låg.

– Med en sådan siffra får nivån på löneökningarna inte får den lönenormerande verkan som eftersträvas i Industriavtalet, säger Camilla Frankelius. 

I enlighet med det nya industriavtalet gick man redan i torsdags in i så kallade partsgemensamma överläggningar. På onsdagen hade dessa pågått i sju kalenderdagar, och nu får facken lägga varsel om stridsåtgärder, så som strejk eller övertidsblockad, med minst en veckas marginal. Men de opartiska ordförandena, Opo, har också möjlighet att skjuta fram stridsåtgärderna ytterligare en vecka.

I praktiken kan stridsåtgärder alltså bli aktuella någon dag före julafton. Men det finns heller ingen tidsgräns för hur länge förhandlingarna kan pågå – förhandlingarna kan pågå så länge som alla parter tycker att de är meningsfulla – och just nu finns alltså inga tecken på att vare sig varsel om stridsåtgärder eller ett nytt avtal skulle komma de närmaste dagarna.

Läs mer:
» Ingenjörens samlade rapportering om avtalsrörrelsen

Peter Alestig Blomqvist

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar