Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadAvtal och varsel lika långt borta

Avtal och varsel lika långt borta

Sedan den 1 december har det rått avtalslöst tillstånd inom industrin. I dag har de första sju dagarnas partsgemensamma överläggningar passerat, och det är fritt fram för facken att lägga varsel om stridsåtgärder med minst en veckas förvarning. Men ännu finns inga tecken på att vare sig varsel eller ett nytt avtal är på gång.

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius

– Förhandlingarna fortsätter, vi tar det dag för dag. Eller egentligen timme för timme, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för industrin på Sveriges Ingenjörer.

Det var i onsdags förra veckan som beskedet kom: samtliga fack inom industrin sade nej till det sista budet från Opo. För första gången sedan industriavtalet bildades för 15 år sedan skulle industrin befinna sig i avtalslöst tillstånd. Dessutom skulle det nya industriavtalet, som tecknades i våras och som ger ett ramverk för hur förhandlingarna ska skötas, testas i praktiken.

Anledningen till att man sade nej var framför allt att löneökningssiffran, 2,6 procent på 13 månader, ansågs alltför låg.

– Med en sådan siffra får nivån på löneökningarna inte får den lönenormerande verkan som eftersträvas i Industriavtalet, säger Camilla Frankelius. 

I enlighet med det nya industriavtalet gick man redan i torsdags in i så kallade partsgemensamma överläggningar. På onsdagen hade dessa pågått i sju kalenderdagar, och nu får facken lägga varsel om stridsåtgärder, så som strejk eller övertidsblockad, med minst en veckas marginal. Men de opartiska ordförandena, Opo, har också möjlighet att skjuta fram stridsåtgärderna ytterligare en vecka.

I praktiken kan stridsåtgärder alltså bli aktuella någon dag före julafton. Men det finns heller ingen tidsgräns för hur länge förhandlingarna kan pågå – förhandlingarna kan pågå så länge som alla parter tycker att de är meningsfulla – och just nu finns alltså inga tecken på att vare sig varsel om stridsåtgärder eller ett nytt avtal skulle komma de närmaste dagarna.

Läs mer:
» Ingenjörens samlade rapportering om avtalsrörrelsen

Peter Alestig Blomqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.