Mydata köptes upp
– blev av med kollektivavtalet

När Mydata köptes upp blev de av med sitt kollektivavtal – trots att en stor majoritet av medlemmarna ville behålla det. Foto: Micronic Mydata.

När Mydata köptes upp blev de av med sitt kollektivavtal – trots att en stor majoritet av medlemmarna ville behålla det. Foto: Micronic Mydata.

När Mydata köptes upp av Täbyföretaget Micronic ville en stor majoritet av medlemmarna på Mydata ha kvar kollektivavtalet. Trots det sades kollektivavtalet upp. På Micronic menar man att ett kollektivavtal skulle ha gett de anställda sämre förmåner än man själv erbjöd. Helt fel, menar Sveriges Ingenjörer.

Alla artiklar i serien om kollektivavtal hittar du här

När Micronic köpte upp Mydata sades kollektivavtalet på Mydata upp – trots att en stor majoritet av medlemmarna där ville behålla sitt kollektivavtal. Foto: Micronic Mydata.

När Micronic köpte upp Mydata sades kollektivavtalet på Mydata upp – trots att en stor majoritet av medlemmarna där ville behålla sitt kollektivavtal. Foto: Micronic Mydata.

I femte och årets sista del i serien om kollektivavtal berättar vi om när Mydata köptes upp av Micronic, en affär som innebar att Mydata blev av med sitt kollektivavtalet – trots att en stor majoritet av medlemmarna på Mydata ville ha kvar det. På Micronic menar man att ett kollektivavtal skulle ha gett de anställda sämre förmåner. Helt fel, menar Sveriges Ingenjörer.

Det var sommaren 2009 som affären blev verklighet – Mydata automation AB köptes upp av Täbyföretaget Micronic. På Mydata hade man kollektivavtal – på Micronic hade man det inte. Under 2010 startade företaget därför ett arbete för att likställa villkoren för de anställda i båda företagen.

Maria Arrefelt.

Maria Arrefelt.

– I samband med det framgick det att man inte hade för avsikt att förlänga kollektivavtalet. Det var naturligtvis inte vad våra medlemmar på Mydata ville, säger Maria Arrefelt, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

– Vi blev väldigt förvånade när vi fick höra att kollektivavtalet skulle sägas upp, säger en anställd på Mydata.

Vid årsskiftet 2010-2011 lämnade Mydata arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, och när det nuvarande avtalet gick ut den 30 september i år stod de tidigare anställda vid Mydata utan kollektivavtal.

– Det var ingen självklarhet att säga upp kollektivavtalet, vi lade ner ett stort arbete och fokus på att diskutera de olika förutsättningarna, säger Håkan Färdig, HR-chef på Micronic Mydata.

Det finns flera anledningar till att man inte valde att teckna kollektivavtal, berättar HR-chefen Håkan Färdig. Bland annat menar man att pensionssystemet som finns i kollektivavtalet är sämre än det som man erbjuder personalen i dag. Man har också skapat ett eget system för att de anställda ska få göra sin röst hörd, berättar Håkan Färdig.

– Vi ville skapa en samverkansform för alla medarbetare och inte enbart representation för fackligt organiserad personal. Därför har vi så kallade personalrepresentanter som deltar i dialoger med HR, ledning och bolagsstyrelse i viktigare verksamhetsfrågor, säger han.

Maria Arrefelt håller med om att man faktiskt har ganska bra villkor på företaget i dag. Men ett kollektivavtal skulle absolut inte ha inneburit någon försämring, menar hon.

– Det man måste förstå är att ett kollektivavtal fungerar som en grundplatta. Det finns inget som hindrar att man tecknar lokala avtal som ger bättre villkor än det centrala – det är till och med väldigt vanligt att man gör så, säger hon.

En invändning som brukar föras fram mot företag som säger att de erbjuder bättre eller lika bra villkor som kollektivavtalet är att företaget ensidigt kan fatta beslut om att ta bort eller förändra förmånerna. Men enligt Håkan Färdig stämmer inte den bilden med hur det fungerar på Micronic Mydata.

– Det är enligt mig en felaktig uppfattning att det skulle vara så här. När vi genomförde en harmonisering av anställningsvillkoren under 2010 innebar det krav på förhandling i båda företagen även om kollektivavtal inte fanns i det ena, säger han.

Men enligt Maria Arrefelt ligger den stora skillnaden i hur man kan agera efter förhandlingarna.

– Finns inget kollektivavtal så måste företaget egentligen inte betala någon tjänstepension. De måste inte ge någon övertidsersättning, ingen reseersättning, ingen föräldralön, och så vidare. Om Micronic Mydata skulle vilja plocka bort den här typen av förmåner kan man i princip bara kalla till förhandling och sedan plocka bort dem, oavsett vad motparten säger i förhandlingarna. Det är bara om det finns kollektivavtal som man egentligen har något att sätta emot från de anställdas håll, säger hon.

Nu är det ändå inte så troligt att Micronic Mydata skulle plocka bort alla sina förmåner, tror Maria Arrefelt.

– Man har ju alla förmåner av en anledning, att man vill vara ett attraktivt företag på arbetsmarknaden. Och det är knappast så att man kommer att förändra den strategin och plötsligt erbjuda dåliga villkor bara för att man har ett kollektivavtal som ”bottenplatta”, säger hon.

Den 1 oktober, den första dagen utan kollektivavtal för de 100 personer som varit anställda på Mydata, meddelade företagsledningen att man nu fick sköta eventuellt fackligt engagemang på sin fritid. Men redan innan avtalet löpte ut hade den lokala klubben på Mydata beslutat sig för att inte ge upp kampen om ett kollektivavtal så lätt.

Det hela ledde till att Unionen och Sveriges Ingenjörer centralt besökte företaget än en gång. Om man skulle få stöd från tillräckligt många medlemmar, kunde det bli aktuellt att gå i konflikt för att få till ett kollektivavtal.

– Vi hade ett möte med medlemmarna där vi bestämde oss för att alla medlemmar på båda företagen skulle få möjlighet att rösta om de ville att vi skulle fortsätta driva frågan om kollektivavtal eller inte, säger Maria Arrefelt.

Och av dem som röstade i frågan ville en klar majoritet att man skulle gå vidare i kampen. Av de medlemmar i Unionen och Sveriges Ingenjörer som varit anställda på Mydata, och som röstade, ville hela 94 procent att förbundet skulle arbeta vidare för att få till ett kollektivavtal. På företaget som helhet svarade 72 procent av dem som röstade, 109 personer, ”ja” på frågan.

Problemet var bara att alldeles för många medlemmar avstod från att rösta. Hela 35 procent av medlemmarna valde att inte svara på frågan, och med enbart 109 av totalt 360 anställda som aktivt sagt att de ville att förbunden skulle arbeta vidare med frågan var det inte mycket att göra. I dagarna gav Sveriges Ingenjörer beskedet att man inte går vidare i arbetet med att försöka få till ett kollektivavtal på Micronic Mydata.

– De som hade hoppats på ett kollektivavtal är naturligtvis jättebesvikna, men vi har gjort allt vi har kunnat för den här gången, säger Maria Arrefelt.

Enligt Håkan Färdig har reaktionerna hos de anställda varit blandade.

– Det finns de som har uppskattat kollektivavtalet, de som vill se en fortsättning utan ett kollektivavtal och de som inte anser att frågan är viktig, säger han.

Utan ett stort stöd från medlemmarna kan Sveriges Ingenjörer inte gå vidare med en konflikt, berättar Maria Arrefelt, och de anställda på Micronic Mydata får klara sig utan kollektivavtal. I alla fall just nu.

Men den lokala akademikerföreningen finns fortfarande kvar, där det fackliga arbetet nu bedrivs på fritiden. Och enligt Maria Arrefelt är det mycket möjligt att man tar upp frågan igen i framtiden.

– Om arbetsgivaren försämrar villkoren på något sätt så kommer säkert våra medlemmar höra av sig, och då kan vi ta det en vända till, säger Maria Arrefelt.

Tidigare artiklar i serien om kollektivavtal:
» Avtal plussar företagens image
» Klubb ger tyngd i lokala förhandlingar 
» Så mycket är ditt avtal värt i kronor 
» Kollektivavtal – vad ska jag med det?

Peter Alestig Blomqvist

1 kommentar

  • Peter

    Det är klart att facket har ett tydligt incitament, men har de anställda det? Vilka vinster ser de anställda av att ha ett kollektivavtal som är sämre än det avtal som finns idag? Vilka vinster ser de om det skulle finnas ett kollektivavtal i botten som sedan har kompletterats för att nå upp till den nivå som finns idag? Enda skillnaden mot idag som jag ser är att fler anställda tvingas vara fackligt anslutna för att få samma rättigheter som de redan har. Alltså är det enbart facket som har något att vinna på detta i termer av ”tvångsanslutna” medlemmar.

    13 mars 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar