Få ingenjörer bland nyföretagarna

Rekordmånga nya företag registrerades under 2011 men ingenjörerna lyser med sin frånvaro. Intresset för eget företagande är stort bland Sveriges Ingenjörers medlemmar när förbundet arrangerar informationskvällar men få gör allvar av sina funderingar.

Rekordmånga nya företag registrerades under 2011 men ingenjörerna lyser med sin frånvaro. Intresset för eget företagande är stort bland Sveriges Ingenjörers medlemmar när förbundet arrangerar informationskvällar men få gör allvar av sina funderingar

Bolagsverket registrerade 69 295 nya företag under 2011. Jämfört med 2010 ökade nyföretagandet med 6,5 procent.

– Tjänsteföretagen ökar mest. 65 procent av de nystartade bolagen finns inom tjänstesektorn. Många är hantverkare eller erbjuder hushållsnära tjänster som efterfrågas tack vare rut- och rotavdragen, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum i Sverige.

Ingenjörer är en yrkesgrupp som inte är särskilt benägna att starta företag. En kontroll hos upplysningsföretaget UC visar att inte fler än 3434 av de drygt 69 000 nyregistrerade företagen finns inom ingenjörstäta branscher som teknikkonsulter, industri, stål- och metall, IT och telekommunikation. Det är till och med en svag minskning med omkring 300 företag jämfört med året innan.

Bo Arnetz på Sveriges Ingenjörer och ansvarig för service och tjänster till företagarna upplever att intresset för att bli företagare är relativt stort men att det är få som tar steget.

– Tillsammans med konsultmäklarna Assistera arrangerade förbundet 2011 fem informationskvällar runt om i landet för medlemmar som överväger att bli företagare. Det var fullbokat på alla orter och vi träffade totalt över ettusen medlemmar, säger han.

Bo Arnetz säger att han alltid upplever ett stort intresse när förbundet bjuder in medlemmar till inspirationskvällar om eget företagande men antalet medlemmar som är registrerade som företagare ökar långsamt. I dag är de drygt 3 000. Många av dessa är ingenjörer som övergått från en anställning till att arbeta som konsult hos sin arbetsgivare.

Bo Arnetz ser två huvudsakliga förklaringar till att få ingenjörer väljer att bli företagare.

– Många ingenjörer vill arbeta med spetsteknik. De tycker att det är roligt att få vara med och utveckla ny teknik. Den möjligheten får man sällan som företagare om man inte själv är en innovatör som har utvecklat en ny teknik. Merparten teknikutvecklingen i Sverige sker på de stora företagen.

Anställningstryggheten är en annan förklaring.

– Konsultbranschen är konjunkturkänslig. Tvingas ett företag minska kostnaderna börjar man i regel med att låta konsulterna gå. När fordonsindustrin krisade rejält för ett par år sedan drabbades många konsulter  svårt.

Enligt Sacorapporten Akademiker som företagare som kom i höstas vill en fjärdedel av akademikerna starta företag på heltid eller vid sidan av sin anställning.

På frågan vad som hindrar dem svarar flest att man får en osäkrare inkomst än som anställd och att det krävs mycket tid att starta företag. Däremot är det få som anser att deras utbildning och erfarenhet inte passar för eget företag.

Läs mer:
» Saco-rapporten ”Akademiker som företagare” (pdf)

1 kommentar

  • Sune

    Det största hindret är nog avskräckande byråkrati och avgifter, i detta land. Fy fan!! Emigrera! Det gjorde jag.

    12 januari 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar