Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFå ingenjörer bland nyföretagarna

Få ingenjörer bland nyföretagarna

Rekordmånga nya företag registrerades under 2011 men ingenjörerna lyser med sin frånvaro. Intresset för eget företagande är stort bland Sveriges Ingenjörers medlemmar när förbundet arrangerar informationskvällar men få gör allvar av sina funderingar

Bolagsverket registrerade 69 295 nya företag under 2011. Jämfört med 2010 ökade nyföretagandet med 6,5 procent.

– Tjänsteföretagen ökar mest. 65 procent av de nystartade bolagen finns inom tjänstesektorn. Många är hantverkare eller erbjuder hushållsnära tjänster som efterfrågas tack vare rut- och rotavdragen, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum i Sverige.

Ingenjörer är en yrkesgrupp som inte är särskilt benägna att starta företag. En kontroll hos upplysningsföretaget UC visar att inte fler än 3434 av de drygt 69 000 nyregistrerade företagen finns inom ingenjörstäta branscher som teknikkonsulter, industri, stål- och metall, IT och telekommunikation. Det är till och med en svag minskning med omkring 300 företag jämfört med året innan.

Bo Arnetz på Sveriges Ingenjörer och ansvarig för service och tjänster till företagarna upplever att intresset för att bli företagare är relativt stort men att det är få som tar steget.

– Tillsammans med konsultmäklarna Assistera arrangerade förbundet 2011 fem informationskvällar runt om i landet för medlemmar som överväger att bli företagare. Det var fullbokat på alla orter och vi träffade totalt över ettusen medlemmar, säger han.

Bo Arnetz säger att han alltid upplever ett stort intresse när förbundet bjuder in medlemmar till inspirationskvällar om eget företagande men antalet medlemmar som är registrerade som företagare ökar långsamt. I dag är de drygt 3 000. Många av dessa är ingenjörer som övergått från en anställning till att arbeta som konsult hos sin arbetsgivare.

Bo Arnetz ser två huvudsakliga förklaringar till att få ingenjörer väljer att bli företagare.

– Många ingenjörer vill arbeta med spetsteknik. De tycker att det är roligt att få vara med och utveckla ny teknik. Den möjligheten får man sällan som företagare om man inte själv är en innovatör som har utvecklat en ny teknik. Merparten teknikutvecklingen i Sverige sker på de stora företagen.

Anställningstryggheten är en annan förklaring.

– Konsultbranschen är konjunkturkänslig. Tvingas ett företag minska kostnaderna börjar man i regel med att låta konsulterna gå. När fordonsindustrin krisade rejält för ett par år sedan drabbades många konsulter  svårt.

Enligt Sacorapporten Akademiker som företagare som kom i höstas vill en fjärdedel av akademikerna starta företag på heltid eller vid sidan av sin anställning.

På frågan vad som hindrar dem svarar flest att man får en osäkrare inkomst än som anställd och att det krävs mycket tid att starta företag. Däremot är det få som anser att deras utbildning och erfarenhet inte passar för eget företag.

Läs mer:
» Saco-rapporten ”Akademiker som företagare” (pdf)

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.