Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFå ingenjörer bland nyföretagarna

Få ingenjörer bland nyföretagarna

Rekordmånga nya företag registrerades under 2011 men ingenjörerna lyser med sin frånvaro. Intresset för eget företagande är stort bland Sveriges Ingenjörers medlemmar när förbundet arrangerar informationskvällar men få gör allvar av sina funderingar

Bolagsverket registrerade 69 295 nya företag under 2011. Jämfört med 2010 ökade nyföretagandet med 6,5 procent.

– Tjänsteföretagen ökar mest. 65 procent av de nystartade bolagen finns inom tjänstesektorn. Många är hantverkare eller erbjuder hushållsnära tjänster som efterfrågas tack vare rut- och rotavdragen, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum i Sverige.

Ingenjörer är en yrkesgrupp som inte är särskilt benägna att starta företag. En kontroll hos upplysningsföretaget UC visar att inte fler än 3434 av de drygt 69 000 nyregistrerade företagen finns inom ingenjörstäta branscher som teknikkonsulter, industri, stål- och metall, IT och telekommunikation. Det är till och med en svag minskning med omkring 300 företag jämfört med året innan.

Bo Arnetz på Sveriges Ingenjörer och ansvarig för service och tjänster till företagarna upplever att intresset för att bli företagare är relativt stort men att det är få som tar steget.

– Tillsammans med konsultmäklarna Assistera arrangerade förbundet 2011 fem informationskvällar runt om i landet för medlemmar som överväger att bli företagare. Det var fullbokat på alla orter och vi träffade totalt över ettusen medlemmar, säger han.

Bo Arnetz säger att han alltid upplever ett stort intresse när förbundet bjuder in medlemmar till inspirationskvällar om eget företagande men antalet medlemmar som är registrerade som företagare ökar långsamt. I dag är de drygt 3 000. Många av dessa är ingenjörer som övergått från en anställning till att arbeta som konsult hos sin arbetsgivare.

Bo Arnetz ser två huvudsakliga förklaringar till att få ingenjörer väljer att bli företagare.

– Många ingenjörer vill arbeta med spetsteknik. De tycker att det är roligt att få vara med och utveckla ny teknik. Den möjligheten får man sällan som företagare om man inte själv är en innovatör som har utvecklat en ny teknik. Merparten teknikutvecklingen i Sverige sker på de stora företagen.

Anställningstryggheten är en annan förklaring.

– Konsultbranschen är konjunkturkänslig. Tvingas ett företag minska kostnaderna börjar man i regel med att låta konsulterna gå. När fordonsindustrin krisade rejält för ett par år sedan drabbades många konsulter  svårt.

Enligt Sacorapporten Akademiker som företagare som kom i höstas vill en fjärdedel av akademikerna starta företag på heltid eller vid sidan av sin anställning.

På frågan vad som hindrar dem svarar flest att man får en osäkrare inkomst än som anställd och att det krävs mycket tid att starta företag. Däremot är det få som anser att deras utbildning och erfarenhet inte passar för eget företag.

Läs mer:
» Saco-rapporten ”Akademiker som företagare” (pdf)

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.