Hårdare sociala krav på IT-tillverkare

TCO-märkningen på IT-produkter har gått från att handla om enbart arbetsmiljö till att bli en märkning som ser på hållbarhet från ett helhetsperspektiv. Nu skärps kraven på producenternas sociala ansvar, så kallat CSR, ytterligare.

TCO-märkningen på IT-produkter har gått från att handla om enbart arbetsmiljö till att bli en märkning som ser på hållbarhet från ett helhetsperspektiv. Nu skärps kraven på producenternas sociala ansvar, så kallat CSR, ytterligare.

– Utvecklingen på det här området går snabbt framåt. Våra krav från 2009 är i dag i princip branschstandard. Därför höjer vi dem nu, för att fortsätta driva utvecklingen framåt, säger Jerker Thorsell på TCO Development.

Du har garanterat sett den, kanske utan att tänka på vad den står för. TCO-märkningen infördes på dataskärmar för 20 år sedan, då med fokus på arbetsmiljö och framför allt hur mycket strålning skärmarna gav ifrån sig. Märkningen fick snabbt stort genomslag, både i Sverige och internationellt.

Sedan starten har man vidgat såväl kraven som produktutbudet. I dag märker man, utöver skärmar, också desktopdatorer, laptops, headsets och så det senaste tillskottet – surfplattor. Kraven har utvecklats till att omfatta även ergonomi, miljöpåverkan och sedan 2009 också till CSR.

Men 2009 års krav innebar bara att producenterna på något sätt visade att de arbetar aktivt med socialt ansvarstagande. Men nu går man alltså ett steg längre.

– Det nya är att vi ställer krav på de faktiska förhållandena. Tidigare ställde vi bara krav på att det skulle finnas en process, men nu kräver vi också resultat. Vi inför också oberoende stickprovskontroller, säger Jerker Thorsell.

Än så länge begränsas dock stickprovskontrollerna till enbart det sista ledet i produktionen. Hos underleverantörer till de stora datajättarna sker alltså inga kontroller – trots att det ofta är längre ner i leverantörskedjan som de stora problemen finns.

– Vi har haft en diskussion med producenterna om hur långt ner i tillverkningskedjan man måste ha kontroll. Och där har vi landat i att vi än så länge bara kan begära full kontroll i sista ledet. Den här märkningen räcker naturligtvis inte för all framtid, men den drar åt rätt håll. Kanske kan vi också framöver införa hårdare krav, men där är vi inte i dag, säger Jerker Thorsell.

Det kan tyckas märkligt att en facklig centralorganisation ägnar sig åt certifiering av IT-produkter – men egentligen handlar det om en helt naturlig del av det fackliga arbetet, menar man på TCO.

– Hela poängen med facklig verksamhet är att vara med och påverka. Dels den enskilda arbetsplatsen och arbetsklimatet i Sverige, men också globalt. Där handlar det om att arbeta för att alla ska ha möjlighet att utnyttja sina mänskliga rättigheter, säger Helena Johansson, internationell chef vid TCO.

De nya kraven innebär också en öppning för fackförbunden själva att bli mer direkt involverade i CSR-arbetet, menar Jerker Thorsell.

– Vi kommer att få en lista på leverantörer som har godkänt att vi får komma och titta på deras fabriker. Det är ju en dörr som öppnas, och som jag ser det skulle den dörren kunna användas av svenska fackföreningar som vill komma dit och hjälpa de anställda att organisera sig. Det som verkligen förändrar något för de anställda i slutändan är faktiskt just organiserandet, så man får ett kraftfullare förhandlingsmandat mot arbetsgivaren, säger han.

– Jag tycker att det skulle vara otroligt spännande om facken skulle kunna använda den här dörren, det skulle innebära ett helt nytt sätt att arbeta med CSR.

Läs mer:
» Läs om de nya kraven på TCO Developments hemsida

Peter Alestig Blomqvist

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar