Kvittot kvittar inte

Sedan 2010 kräver kassaregisterlagen att alla affärer erbjuder skrivet kvitto på varje köp. Förutom att det förbrukar en väldig massa träd svämmar plånboken över. Måste det vara så här?

– Skatteverket har gjort tolkningen att det är papperskvitto som gäller enligt lag. Lagen i sig ska minska skattefusk, säger Conny Svensson, nationell samordnare för Skatteverkets kampanj ”Begär kvitto”.

Men också Skatteverket tycker att det är otidsenligt och dåligt för miljön att vi använder 60 000 träd om året på lappar som de flesta kastar genast. För två år sedan upptäcktes det också att en stor del kvitton innehöll det giftiga ämnet Bisfenol A i mycket högre halter än dem som konstaterats vid larm om förekomsten i nappflaskor.

I februari ska Skatteverket och kassaregisterrådet, som samlar tillverkare och leverantörer av kassaregister träffas; och diskutera den tekniska utvecklingen. Och lösningarna kommer, bland annat i form av företagen Kvittar.se och Sparakvittot.se. De erbjuder båda en app som du laddar ned och där företag som ansluter sig kan skicka in kvitton till ditt konto. Eller så tar du ett foto av kvittot som lagras på kontot.

Men hur går det med kundernas integritet om alla köpvanor lagras på ett ställe?

Ingemar Pettersson på Kvittar.se försäkrar att det är kunden som äger sina kvitton och att man styr kontot helt själv och kan välja att ta bort/ladda upp kvitton eller avsluta kontot när man vill.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar