Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenHållbarhet handlar om att samarbeta

Hållbarhet handlar om att samarbeta

Professor John Robinson förevisar CIRS eget reningsverk.

Besöker Nordamerikas ”grönaste” byggnad. Professor John Robinson (IPCC) tänker göra hela University of British Columbias campus till ett hållbarhetslaboratorium. Det nyöppnade Center for Interactive Research on Sustainability är början på det och ett exempel att ta efter.
Alla studenter, vare sig de läser fysik eller litteratur, ska få med sig hållbarhetssträvanden i sina studier.

John Robinson talar inte så mycket om teknik. Visserligen har byggnaden solceller och solfångare, växter på taket, renar sitt eget vatten och så vidare men det är kommunikationen som är i centrum, kommunikationen och möjligheterna.

-Domedagsbudskap fungerar inte, säger John Robinson. Folk slår sådant ifrån sig. Vi måste visa på möjligheter, på alla smarta val som finns och hur mycket bättre vi kan göra saker genom att verkligen tänka till. Hållbarhet handlar om att samarbeta för att göra framtiden bättre.

Och så pratar han om sina förhoppningar att de som har sina arbetsplatser i något av centrets ljusa kontorsrum ska visa sig vara produktivare, lyckligare och friskare än genomsnittet. Friskare tack vare den rena luften, lyckligare och produktivare tack vare dagsljuset som strömmar in överallt och genom att de är delaktiga i hållbarhetsarbetet.

Trä, naturligt ljus och bra ventilation är några saker som utmärker Center for Interactive Reasearch on Sustainability.

– Men det är klart – hur vet man om de är mer produktiva? Deras mest kreativa stund kan vara när de bara stirrar in i väggen!

Hans ord snurrar i huvudet när jag sitter på bussen tillbaka mot Vancouvers centrum. Det var något sympatiskt och hoppfullt i hans sätt att tala om hållbarhet. Litet som en av de där städdagarna i sommarstugeområdet när man samlas med röjsågar och räfsor och ser till att slyn kommer bort och bryggan blir inoljad. Det tar emot varje gång datumet närmar sig men när man sitter i grannens trädgård och äter ärtsoppa vid den gemensamma lunchen så är det bara trevligt. Trevligt att få bort slyn men också trevligt för att man tillsammans bidrar till att göra något lite bättre. Litet mer hållbart.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.