Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenHållbarhet handlar om att samarbeta

Hållbarhet handlar om att samarbeta

Professor John Robinson förevisar CIRS eget reningsverk.

Besöker Nordamerikas ”grönaste” byggnad. Professor John Robinson (IPCC) tänker göra hela University of British Columbias campus till ett hållbarhetslaboratorium. Det nyöppnade Center for Interactive Research on Sustainability är början på det och ett exempel att ta efter.
Alla studenter, vare sig de läser fysik eller litteratur, ska få med sig hållbarhetssträvanden i sina studier.

John Robinson talar inte så mycket om teknik. Visserligen har byggnaden solceller och solfångare, växter på taket, renar sitt eget vatten och så vidare men det är kommunikationen som är i centrum, kommunikationen och möjligheterna.

-Domedagsbudskap fungerar inte, säger John Robinson. Folk slår sådant ifrån sig. Vi måste visa på möjligheter, på alla smarta val som finns och hur mycket bättre vi kan göra saker genom att verkligen tänka till. Hållbarhet handlar om att samarbeta för att göra framtiden bättre.

Och så pratar han om sina förhoppningar att de som har sina arbetsplatser i något av centrets ljusa kontorsrum ska visa sig vara produktivare, lyckligare och friskare än genomsnittet. Friskare tack vare den rena luften, lyckligare och produktivare tack vare dagsljuset som strömmar in överallt och genom att de är delaktiga i hållbarhetsarbetet.

Trä, naturligt ljus och bra ventilation är några saker som utmärker Center for Interactive Reasearch on Sustainability.

– Men det är klart – hur vet man om de är mer produktiva? Deras mest kreativa stund kan vara när de bara stirrar in i väggen!

Hans ord snurrar i huvudet när jag sitter på bussen tillbaka mot Vancouvers centrum. Det var något sympatiskt och hoppfullt i hans sätt att tala om hållbarhet. Litet som en av de där städdagarna i sommarstugeområdet när man samlas med röjsågar och räfsor och ser till att slyn kommer bort och bryggan blir inoljad. Det tar emot varje gång datumet närmar sig men när man sitter i grannens trädgård och äter ärtsoppa vid den gemensamma lunchen så är det bara trevligt. Trevligt att få bort slyn men också trevligt för att man tillsammans bidrar till att göra något lite bättre. Litet mer hållbart.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.